För våra leverantörer och kunder

Med anledning av det nya lagkravet om e-faktura från och med 1 april 2019 kommer SMHI att övergå till att endast ta emot och skicka elektroniska fakturor.

Lagen (2018:1277) om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling innebär att alla inköp, oavsett värde, ska faktureras med e-faktura. Observera att PDF-faktura INTE är en e-faktura.

E-fakturor via PEPPOL

I första hand vill vi att elektroniska fakturor skickas via PEPPOL-nätverket. SMHI:s elektroniska adress i PEPPOL är 0007:2021000696. För att kunna skicka och ta emot via PEPPOL krävs ett PEPPOL-id. Det är kostnadsfritt att skicka och ta emot en faktura via PEPPOL.

E-fakturor via andra lösningar

För er som ännu inte är anslutna till PEPPOL-nätverket tar vi emot elektroniska fakturor via vår VAN-operatör Opus Capita i formatet Svefaktura version 1.0. Detta kräver viss uppsättning hos oss innan första e-fakturan kan tas emot. Kontakta ekonomi@smhi.se med information om elektroniskt ID samt vilken VAN-operatör ni använder.

E-fakturor via fakturaportal

Har ni inte affärssystem/faktureringstjänst som kan skicka e-faktura kan ni använda en fakturaportal. Vi hänvisar till www.fakturaportalen.se. Där kan man skicka 25 fakturor i månaden kostnadsfritt.

SMHIs manual till fakturaportalen (1,3 MB, pdf)

Ange ordernummer eller resursnummer

Alla fakturor ska märkas med ordernummer, saknas det så ange resursnummer (A00xxxx Obs! stor bokstav) som referens.

SMHIs faktureringsadress

SMHI
Ekonomi/Faktura
601 76 Norrköping

För kunder - elektroniska fakturor från SMHI

Är ni intresserade av att få faktura från SMHI som elektroniska fakturor via PEPPOL-nätverket eller som Svefaktura version 1.0, skicka då e-post till kundfaktura@smhi.se