Kom igång med RSS

Med hjälp av RSS kan du hålla dig uppdaterad med senaste nytt från smhi.se eller andra webbplatser. Att spara en RSS-länk kan liknas vid att börja prenumerera.

RSS är ett format för att leverera innehåll, exempelvis de senaste rubrikerna och sammanfattningarna från webbplatser i form av flöden. Tekniken är idag vanlig på nyhetssajter, bloggar och många andra webbplatser.

Hitta flöden

De flesta webbplatser som tillhandahåller RSS-flöden använder en orange RSS-ikon när de presenterar sina flöden. Om du klickar på en RSS-länk får du välja hur du vill spara och prenumerera på flödet.

RSS-flöden på smhi.se

Välj en RSS-läsare

Innan du kan börja prenumerera på RSS-flöden måste du välja en RSS-läsare. Många nya webbläsare kan hantera RSS-flöden direkt. Men det finns också speciella webbtjänster och RSS-läsare som är gratis och som kan göra upplevelsen bättre.

Moderna webbläsare

De flesta moderna webbläsare kan läsa RSS-flöden och visar den orangea RSS-ikonen upp när det finns flöden på en sida. Om du klickar på ikonen kommer du få olika alternativ för hur du vill spara flödet.

I exempelvis Firefox och Internet Explorer kan du spara RSS-flödet som ett bokmärke eller en bokmärkesmapp som uppdateras automatiskt med det senaste innehållet.

Exempel på webbläsare:
Chrome
Firefox
Internet Explorer
Opera
Safari

Webbtjänster

Du kan även prenumerera på RSS-flöden med olika webbtjänster. En fördel med att använda en webbaserad tjänst är att du kan komma åt och läsa eller hantera dina prenumerationer från vilken dator som helst.

Exempel på webbtjänster
 

Fristående RSS-läsare

Du kan ladda ner och installera en separat RSS-läsare, som kan hämta data i RSS-format. Många av dem är gratis. I RSS-läsaren klistrar du vanligtvis in adressen till RSS-flödet som du vill prenumerera på.

Vissa e-postprogram kan även fungera som RSS-läsare. Det ger dig möjligheter att läsa och hantera flöden på samma sätt som din e-post.

Exempel på fristående RSS-läsare:
Awasu
Feed Demon
Feed Reader

Exempel på e-postprogram som kan hantera RSS:
Microsoft Outlook
Thunderbird
Apple Mail (Mac)