Växthusgasnivåerna steg till ny rekordnivå 2023, enligt rapport från WMO

WMO Greenhouse Gas Bulletin 2024 presenteras inför FN:s klimatkonferens, COP29. Under de tjugo år som rapporten gjorts har koldioxidkoncentrationen i atmosfären ökat med 11,4 % (42,9 ppm) över nivån på 377,1 ppm som registrerades 2004 av av övervakningsstationer inom WMO:s Global Atmosphere Watch-nätverk

”Ännu ett år. Ännu ett rekord. Detta borde få varningsklockorna att ringa bland beslutsfattare. Vi är helt klart inte på väg att uppfylla Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till långt under 2°C och sikta på 1,5°C över förindustriella nivåer”, säger WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo i ett pressmeddelande från WMO.

Nyhet om Greenhouse Gas Bulletin på WMO:s webbplats

Koldioxidkoncentration
Under de tjugo år som rapporten Greenhousegas Bulletin gjorts har koldioxidkoncentrationen i atmosfären ökat med 11,4 % (42,9 ppm) över nivån på 377,1 ppm som registrerades 2004. Illustration WMO

År 2023 nådde den globalt genomsnittliga koncentrationen av koldioxid 420,0 miljondelar (ppm), metan 1 934 miljarddelar och dikväveoxid 336,9 miljarddelar (ppb) år 2023. Jämfört med förindustriell tid motsvarar dessa koncentrationer 151 % för koldioxid, 265 % för metan och 125 % för dikväveoxid, enligt WMO:s rapport. Värdena är beräknade på basis av långtidsobservationer inom Global Atmosphere Watch-nätverket av övervakningsstationer

Porträtt på Erik Kjellström
Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI. Foto SMHI/Niclas Kindahl, Fotofabriken
Den fortsatta ökningen av växthusgaser betyder att temperaturen kommer stiga ytterligare framöver. Det beror särskilt på ökningen av koldioxid som påverkar klimatet under mycket lång tid, säger Erik Kjellström professor i klimatologi vid SMHI och fortsätter:
 
Halternas fortsätta ökning beror huvudsakligen på fortsatt mycket höga utsläpp. En utpräglad El Niño bidrog också till att upptaget av koldioxid i mark och vegetation var mindre än vanligt under 2023. Dessutom bidrog omfattande skogsbränder på många håll i världen till koldioxidutsläppen.
 
Det är viktigt att öka förståelsen för hur koldioxidens upptag i mark, vegetation och hav kan förändras i ett allt varmare klimat. Såväl torrare förhållanden och fler skogsbränder på land som minskat upptag i haven riskerar bidra till ytterligare ökning av atmosfärshalten vilket driver på den globala uppvärmningen, säger Erik Kjellström vidare.

Utsläppen måste minska snabbt och kraftfullt

Rapportens resultat stärker bilden av att utsläppen av växthusgaser måste minska både snabbt och kraftfullt för att den globala uppvärmningen skall kunna begränsas till under 2 grader och allra helst under 1,5 grader över förindustriella förhållanden. Detta pekades också på i UNEP:s rapport om Utsläppsgapet som publicerades i förra veckan. Den slår fast både att utsläppen fram till 2030 måste ner under vad som är väntat under nuvarande politik och åtaganden och att framtida nationella åtaganden måste ökas kraftfullt.