Nationella luftkvalitetsprognoser på SMHIs Luftwebb

Idag lanseras prognoser för luftkvalitet i en lättillgänglig webbtjänst. Halterna visas som en prognos för tre dagar framåt på en upplösning av 11 km x 11 km, och kan användas för att få en förvarning om höga halter av luftföroreningar.

Webbtjänsten har utvecklats inom CAMS NCP (National Collaboration Programme) Sverige, ett flerårigt projekt inom ramen för EU-programmet Copernicus. På sikt är planen att även högupplösta prognoser för luftkvalitet ska läggas till i webbtjänsten. 

Läs mer om CAMS National Collaboration Programme (atmosphere.copernicus.eu)

Ny webbtjänst

Luftwebb på smhi.se erbjuder redan idag ett antal webbtjänster för luftkvalitet som SMHI utvecklat på uppdrag av Naturvårdsverket. Den nya webbtjänsten för luftkvalitetsprognoser kommer bli ett värdefullt komplement till befintliga tjänster på Luftwebb. Prognoser för luftkvalitet är en viktig pusselbit i arbetet för att hantera luftföroreningars negativa effekter på samhället.

En skärmavbbild från Luftwebb med karta över södra Sverige och en prognos på luftkvalitet.

− Det har saknats nationella prognoser för luftkvalitet i Sverige. Genom detta projekt har vi fått möjligheten att utveckla en nationell webbtjänst för prognoser, berättar Camilla Andersson, senior luftmiljöforskare och koordinator för projektet, SMHI.

Varför behövs luftkvalitetsprognoser?

Webbtjänsten kan användas av både intresserad allmänhet, som ett förbättrat verktyg till stöd för experter och beslutsfattare. Prognoserna kan ge en förvarning om var och när höga halter av hälsoskadliga luftföroreningar.

Den informationen kan användas för att minska exponeringen hos sig själv och allmänheten. Speciellt viktigt är att minska exponeringen hos känsliga personer, som små barn, äldre, samt personer med astma och hjärt- och kärlsjukdom.

Prognoserna för grova partiklar kan även användas av kommunerna för att minska utsläpp som prognosticeras komma att ske.

Högupplösta prognoser på sikt

Nuvarande prognoser har en relativt grov upplösning, vilket medför att det ska ses som en indikation på hur det kan bli i bakgrundsluft (utanför städerna). Det långsiktiga målet i CAMS NCP är att utveckla högupplösta prognoser för hela landet och tillgängliggöra även dem på Luftwebb. Med en högre upplösning ökar chansen att fånga kommande exponering bättre, och därmed förbättra chanserna att minska negativa effekter på hälsa.

− På sikt kan luftkvalitetsprognoser hjälpa till att rädda liv, genom att förvarna känsliga personer om höga halter så att de kan anpassa sitt beteende eller genom akuta åtgärder för att minska utsläppen på ställen där de riskerar att bli höga. Prognoserna kan även användas för att förstå vilka processer som är viktiga, och därmed på sikt bidra till minskade halter av luftföroreningar, avslutar Camilla Andersson.

Om CAMS

Copernicus atmosfärstjänst CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) implementeras av det europeiska centret för medellånga väderprognoser, ECMWF, på uppdrag av EU-kommissionen.

Europeiska luftkvalitetsprognoser (regional.atmosphere.copernicus.eu)

Läs mer om SMHIs involvering i CAMS med MATCH-modellen