Hav- och kustväder får nytt utseende inför sommaren

Den 8 juni 2023 får sidan Hav- och kustväder nytt utseende. Största lyftet med sidan är att den blir mer mobilanpassad med funktioner som ska var snabbladdade och användbara även vid sämre uppkoppling.

Meteorologen Kristin Hallberg visar den nya tjänsten för hav- och kustväder.

Till tjänsten Hav- och kustväder

Prognosen är presenterad på ett enkelt och tydligt sätt. Under fliken fördjupad finns all information som innan fanns på den tidigare Hav – och kustvädersidan; bland annat väderkarta, sjörapport för vald kuststräcka och mer information om varningar i området. 

– Vi har skapat en Hav- och kustsida som är tillgänglig när och där den behövs. Sidan är mobilvänlig och redan på startvyn, som både är snabbladdad och fungerar i dålig uppkoppling, får du den viktigaste informationen om vädret i kustbandet, säger Kristin Hallberg, produktansvarig, SMHI.

All information som behövs till sjöss i en tjänst

Orsaken till förändringen är att många saknat en snabbladdad sida i lägen med dålig uppkoppling vilket det ofta är ute till sjöss. Nu finns all information som behövs till sjöss i en tjänst. Snabbladdat när det behövs, och mer information att tillgå i lägen med bättre uppkoppling, som i planeringen hemma, eller i en större hamn.

– På första sidan får du samtliga kustprognoser i en lista med dagens väder och vindar. Klickar du på din kuststräcka får du en fyra dagars prognos, även den lättladdad. Finns det en varning på din kuststräcka eller i närheten visas en varningsikon varifrån du kan klicka dig vidare för mer information, fortsätter Kristin Hallberg.

För den väderintresserade, som uppskattat kartfunktionen i den tidigare tjänsten så har det också blivit bättre, kartan finns kvar men nu under fliken fördjupad. Kartan har också fått ett lyft och nu blivit ännu lite tydligare.