Fenomenfredag – ny poddserie!

Har du funderat på varför aprilvädret är så skiftande? Eller varför moln ser så olika ut? Kanske har du sett en halo och undrat hur den bildas?  I SMHI-poddens nya serie Fenomenfredag får du svaren.

Ett fenomen är något som observeras när det inträffar eller existerar, men vad är egentligen vetenskapen bakom? Idag den 5 april har poddserien Fenomenfredag premiär och här kommer olika fenomen avhandlas i korta tiominutersavsnitt tillsammans med experter från SMHI.

Aprilväder i premiären

I serien kommer lyssnaren få höra meteorologer, hydrologer, oceanografer och klimatologer berätta om allt från åska till vårflod och mareld. I premiäravsnittet avhandlas det väldigt omväxlande aprilvädret och fallstrimmor (Virga).

− Det här är poddserien för alla som är nyfikna, och som vill lära sig mer om olika fenomen. Avsnitten är korta och informationen är lätt att ta till sig av och förstå, säger Priya Eklund, kommunikatör på SMHI och programledare för serien.

Priya och Linnea poddar
I premiäravsnittet pratar Priya Eklund med meteorologen Linnea Rehn Wittskog om varför aprilvädret kan vara så omväxlande.

#fenomenfredag

Avsnitten släpps, som namnet antyder, på fredagar. Fenomenfredag finns även på Instagram och Facebook, men då i bildformat.

− Vi har sedan i mars gjort inlägg om olika fenomen under #fenomenfredag och där utgår vi från Instagrambilder som följare och andra lägger upp. Vi kompletterar bilden med en förklaring av fenomenet från Kunskapsbanken som finns på smhi.se. Med poddserien kan vi nu nå ut bredare och i ytterligare ett format, säger Priya Eklund. 

Fenomenfredag blir en ny serie under SMHI-podden och du hittar den där poddar finns!