SMHI rekryterar professor i meteorologi
Nu startar SMHIs rekryteringen av en professor i meteorologi. Rekryteringen är en strategisk satsning som ska stärka den meteorologiska forskningen och samtidigt göra kvartetten av professorer på myndigheten komplett.
Till tjänsten som professor i meteorologi söker SMHI en person som vetenskapligt kan leda och utveckla den meteorologiska forskningen.
– Vi söker en professor som kan driva forskningen framåt, med vetenskaplig kvalitet och med koppling till vårt samhällsuppdrag, säger Helén Andersson, chef för SMHIs forskning och utvecklingsavdelning.
I arbetet ingår att initiera och driva interna, nationella och internationella forskningsprojekt, samt söka externa medel. Viktiga uppgifter är att pedagogiskt kommunicera forskningsresultat till samhällets olika aktörer, samt att forska och handleda forskning på olika nivåer inom inriktningen för tjänsten.
Platsannons: Professor i meteorologi Länk till annan webbplats.
Bredd inom meteorologisk forskning
Forskningsenheten för meteorologi bedriver forsknings- och utvecklingsarbete inom väderprognos, klimatanalys, förståelse av atmosfäriska processer och luftmiljö. Inom enheten arbetar drygt 40 personer med observationsdata, meteorologiska analyser och utveckling av modeller för regionala väderprognoser i Norden samt med fjärranalys, klimatanalys och luftkvalitet på urban till global skala.
En kärna i verksamheten är ständig utveckling och förbättring av numeriska beräkningssystem. Forskning och utveckling ökar den kunskap som beräkningsmodellerna bygger på, förfinar beskrivningarna av de fysikaliska processerna i atmosfären och nära landytan, ökar upplösningen i modellerna och införlivar data från nya datakällor. Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning har under många år använts för att till exempel bearbeta och analysera data. På senare tid har det blivit ett allt mer användbart verktyg i fler processer och tillämpningar, inte minst inom väderprognosområdet där AI-prognoser utvecklats snabbt.
Aktuella inriktningar
Utlysningen av meteorologiprofessuren har en bred ansats där flera forskningsinriktningar kan vara aktuella, till exempel inom utveckling och tillämpning av artificiell intelligens och maskininlärningsmetoder, dataassimilering, in-situ, fjärranalys- och tredjepartsobservationer, högupplösta återanalyser, modellering och ökad förståelse av fysikaliska processer, högupplösta modellsystem samt spridningsmodellering. Även andra inriktningar inom ämnet meteorologi kan vara aktuella.
Mycket av den forskning och utveckling som sker på SMHI används i myndighetens samhällsviktiga produkter och tjänster. Forskningsmiljön är mångkulturell med stort inslag av internationella projekt och forskningssamarbeten.
– Vi ser fram emot att få välkomna en professor i meteorologi. Det är viktigt för vår meteorologiska forskning och för att få vår fyrklöver av professorer fulltalig, betonar Helén Andersson.
Tillsättning under året
Professuren i meteorologi är öppen för ansökningar till och med den 30 juni 2025. I tillsättningsprocessen ingår såväl sakkunniggranskning av kandidaternas meriter som intervjuer och provföreläsningar.
Professorer på SMHI
SMHI är en expertmyndighet inom meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimat. Hela myndighetens verksamhet vilar på en vetenskaplig grund. SMHIs avdelning för Forskning och Utveckling har omkring 140 medarbetare som arbetar med tillämpad forskning, metod- och modellutveckling.
2017 uppdaterades SMHIs instruktion så att myndigheten får möjlighet att anställa en professor i varje ämnesområde. Hittills har SMHI tillsatt tre professorer: Erik Kjellström, professor i klimatologi, Berit Arheimer, professor i hydrologi och Lars Arneborg, professor i oceanografi.