Hela Bottenviken och Norra Kvarken täckt med is
Den senaste veckans kyliga väder har gett en rejäl istillväxt i Bottniska viken och i Finska viken. Redan den 15 februari var Bottenviken och Norra Kvarken helt täckt med is för första gången denna vinter. Den 20 februari uppnådde vi vinterns hittills största isutbredning med 85 000 kvadratkilometer havsyta täckt med is. Med de närmaste dagarnas omslag till mildare och blåsigare väder kommer isen att snabbt skjutas ihop och minska i utbredning igen.
Istjänsten på SMHI tillsammans med den finska motsvarigheten på FMI (Finlands meteorologiska institut), följer och analyserar dagligen isläget i Östersjöområdet inklusive Bottniska viken och Finska viken. Detta görs från mitten av oktober till all is är borta igen i slutet av maj eller början av juni.
Mild höst
Hösten var mild med några få korta avbrott och avkylningen gick långsamt. Några kallare dygn i början av november bildade den första tunna isen i inre vikar i norra Bottenviken redan till den 4 november.
Detta är tidigare än normalt, men det kan vara stora variationer år från år när den första isen bildas. Det kan räcka med några dagars rejäl kyla och lugnt väder för att det nedkylda vattnet ska frysa i inre vikar, säger Magnus Larsson vid Istjänsten, SMHI.
Därefter fortsatte avkylningen långsamt och så sakteliga byggdes det upp tunn is i skärgårdar och vikar i Bottenviken under november och december. Från mitten av december ökade istillväxten snabbare i norr och vid julhelgen hade det bildats en rand med is utmed kusterna från norra Bottenhavet och norrut. December avslutades därefter med rejält milt väder.
Milt i januari, med några kalla avbrott
Inledningen av januari blev rätt kall och isen växte åter till. Den 5 januari fanns det för första gången denna vinter tunn is tvärs över Norra Kvarken och den 12 januari hade 10-30 cm tjock is bildats i hela norra Bottenviken. Det fanns då även tunn is längs kusterna ned till Ålands Hav.
Vi noterade även upp till 10 cm tjock is i delar av Mälaren och 5-20 cm tjock is i Finska vikens skärgårdar, säger Magnus Larsson.
Resten av januari blev övervägande mild och blåsig. Isen revs ofta upp och samlades åt nordost i Bottenviken, Bottenhavet och i Finska viken. En kallare period den 20-24 januari bildade snabbt nyis och tunn jämn is över stora delar av Bottenviken igen.
Mild början av februari, sedan kallare
Historien från januari upprepade sig i början av februari med blåst som rev upp den tunna isen. Kortvarig kyla bildade åter snabbt nyis till sjöss i Bottenviken och i Norra Kvarken.
Längre fram i månaden blev det allmänt kallare och lugnare väder. Det nu så avkylda ytvattnet frös snabbt. På några dagar fram till den 15 februari så hade hela Bottenviken och norra Kvarken blivit täckt med is för första gången denna vinter.
Att hela Bottenviken och Norra Kvarken blir täckt med is händer så gott som varje vinter, men vid vissa speciellt milda vintrar kan det bli kvar ett område med öppet vatten i centrala Bottenviken hela vintern. Senast det hände var den mycket milda vintern 2020, dessförinnan vintern 2015, berättar Magnus Larsson.
Därefter fortsatte istillväxten i långsam takt och tunn is bildades utmed kusterna i Bottenhavet, Ålands hav, Norra Östersjön, Finska Viken och i Rigabukten. I östra Finska viken och i Rigabukten avancerade även isen ut till sjöss. Andra platser som fick istillväxt var Vänerns vikar och skärgårdar, samt en del vikar på västkusten och kring Jylland.
Igår, den 20 februari, hade vi så uppnått denna vinters hittills största isutbredning med 85 000 kvadratkilometer av havets yta täckt med is. Detta är inte någon stor isutbredning för att vara i februari utan håller sig i den nedre tredjedelen av uppmätta värden genom åren, säger Magnus Larsson.
Den största isutbredningen under februari månad under 2000-talet var den 25 februari 2011 då det uppmättes cirka 300 000 kvadratkilometer havsyta täckt med is.

Den vänstra illustrationen visar isläget 20 februari 2025 och är en illustration från SMHI/FMI. Den högra illustrationen visar isläget 25 februari 2011 och är en illustration från SMHI.
Hur blir slutet av vintern?
Nu kommer milda syd- och sydvästvindar att ta över den närmaste tiden så isen kommer att tryckas ihop och minska i utbredning. Det kan mycket väl vara så att vi fick den maximala isutbredningen redan nu, men vid kallare väderlek kan istillväxten komma igång igen och fortsätta ända in i april i norra Sverige. Det senaste datumet som den maximala isutbredningen noterats är så sent som den 29 mars 2013, avslutar Magnus Larsson.