Vintern har anlänt till Ljusnedal och Lillhärdal

gårdagens blogginlägg skrev jag om att de båda stationerna Ljusnedal och Lillhärdal i Härjedalen hade chans att få meteorologisk vinter. Efter igår kan vi nu konstatera att så blev fallet. Både Ljusnedal och Lillhärdal har nu uppfyllt SMHIs villkor för att meteorologisk vinter skall anses råda, nämligen att dygnsmedeltemperaturen ska vara 0,0° eller lägre under fem dygn i följd. Detta är drygt två veckor tidigare än normalt som de båda stationerna får vinter.

Tidigaste vintern sedan 1979 i Ljusnedal

Utifrån de digitaliserade data som finns för perioden 1961-2015 är det bara 1979 som den meteorologiska vintern anlänt tidigare till Ljusnedal. Den gången anlände vintern dit den 1 oktober. 

Den subjektiva uppfattningen torde annars vara att vintern först anländer till stationerna i Lapplandsfjällen, speciellt de mer höglänta såsom Tarfala och Stekenjokk, för att därefter avancera söderut. Hur pass ofta det sker att vintern anländer till den här delen av landet före landets nordligare delar går inte att säga då SMHI inte för någon sådan statistik.

Vinterns fortsatta framsteg följs bäst på årstidskartan.

Extremt kort höst i Lillhärdal

En intressant notering är att man i Lillhärdal gick från meteorologisk sommar till meteorologisk vinter på bara några få dagar, något som torde vara mycket svårslaget. Fram till den 28 september hade man meteorologisk sommar i Lillhärdal. När så den meteorologiska vintern anlände dit den 2 oktober varade den meteorologiska hösten alltså bara i tre dagar, från den 29 september till den 1 oktober.