Våren har anlänt till delar av Götaland

Igår den 21:a februari, blev det klart att den meteorologiska våren anlände till delar av Götaland den 15:e februari vilket är tidigast möjliga datum våren får anlända enligt SMHIs definition. Även två stationer i Svealand, Oxelösund och den manuella stationen ute på Landsort i Södermanland, fick meteorologisk vår. Detta kommer efter att dygnsmedeltemperaturen i de berörda områdena varit över 0° under sju dygn i följd. När en årstid väl anlänt sker ingen återgång även om det blir kallare (vår och sommar) eller varmare (höst och vinter).

Kartan visar vårens läge den 15 februari 2023.
Kartan visar vårens läge den 15 februari 2023. Grön färg markerar var våren har anlänt medan vit var det fortfarande råder meteorologisk vinter. Illustration SMHI Förstora Bild

Tolv stationer gick direkt från höst till vår

För tolv stationer, däribland Malmö, Helsingborg och Karlskrona-Söderstjerna, uteblev den meteorologiska vintern helt och man gick därmed direkt från höst till vår. Just denna övergång har blivit vanligare under de senaste decennierna och förväntas bli mer frekvent i takt med att klimatet förändras och blir varmare.

Våren infaller allt tidigare

Våren är den årstid där förändringen varit stor under de senaste decennierna. En jämförelse mellan nuvarande normalperiod 1991-2020 och referensnormalperioden 1961-1990 visar utifrån en kartanalys att den meteorologiska våren numera i allmänhet anländer tidigare i Sverige. Drygt 2-3 veckor tidigare i de områden som nu fått vår.

Karta över vårens ankomst, från SMHIs öppna data på smhi.se där månads-, årstids- och årskartor finns

Även utifrån den nuvarande normalperioden 1991-2020 är vårens ankomst i år i de berörda områdena upp till två veckor tidigare än normalt, lokalt tre veckor tidigare än normalt.

/Misha