Vår till bland annat Malmö, Helsingborg, Lund och Halmstad men nu tar våren paus

Även under gårdagen fick ett gäng stationer i södra Götaland meteorologisk vår vilket nu även syns tydligt på årstidskartan. Till Malmö, Helsingborg, Lund, Ängelholm-Barkåkra (Skåne), Hallands Väderö (Skåne), Halmstad, Fårösund-Ar (Gotland) och Harstena i Östergötland anlände den meteorologiska våren den 18 februari. Vårens normala ankomstdatum är för exempelvis Malmö den 22 februari. 

Torr och kylig luftström under månadsslutet

De senaste prognoserna pekar på en torr och kylig nordvästlig luftström under resten av månaden. Detta ger utrymme för relativt molnfria frostnätter på de flesta håll i södra Sverige. Med dagstemperaturer på bara någon eller några få plusgrader lär dygnsmedeltemperaturen knappast hålla sig över noll under sju dygn i följd vilket är kravet för att meteorologisk vår skall anses råda.

Vårpaus men kanske vår i Göteborg och Visby

Därmed väntas inte våren göra några större skutt den närmaste tiden. Det är dock möjligt att Göteborg hinner få vår från och med den 19 februari innan dörren tillfälligt stängs. Det avgörs dock först när det meteorologiska torsdagsdygnet avslutas klockan 19 ikväll. Även Visby på Gotland kan komma att få vår men då från och med den 20. Det kräver dock att både torsdagen och fredagens dygnsmedeltemperatur i Visby håller sig över nollan. I så fall är det tack vare det varma havsvattnet som håller uppe nattemperaturerna där.

Vårpaus men med en hel del sol

Misströsta bör man inte göra för även om de närmaste dagarna bjuder på kyligare väder så kompenseras det på många håll med råge av att solen får chans att visa sig från sin bästa sida. Dagslängden är nu från omkring 9 timmar längst i norr till som mest nästan 10,5 timmar längst i söder. Det är nu dessutom knappt en månad till och exakt en månad till våffeldagen och långfredagen som i år sammanfaller den 25 mars.