Tidigaste sortin för sommaren på 40 år

På måndagen blev det klart att den meteorologiska sommaren 2019 nu tackat för sig. Detta då samtliga SMHI-stationer i landet sedan den 3 oktober fått meteorologisk höst eller i delar av fjällvärlden meteorologisk vinter. Att sommaren lämnat hela landet så här tidigt i oktober hör inte till vanligheterna. 

Av det jag kan finna genom ett stickprov av kuststationer i sydligaste Sverige får vi gå tillbaka ända till 1979 för att finna ett tidigare datum då den meteorologiska sommaren lämnat hela Sverige före den 3 oktober. År 1979 hade hösten anlänt till hela Sverige redan den 30 september. Även 1978 hände det att sommaren checkade ut innan september månads utgång (29/9). 

Tidig vinter på höjden i de södra fjällen

Det för årstiden mycket kalla väder som inlett oktober har medfört att den meteorologiska vintern nu anlänt till främst höglänta delar av nordvästra Dalarna, Härjedalen och södra Jämtland. Detta är drygt 2-3 veckor tidigare än normalt. 

Lokalt vintertemperaturer i inre Götaland

I inre Götaland har det de senaste tre dagarna förekommit vintertemperaturer (se årstidskartan) vilket inte är särskilt vanligt för att vara så här i början av oktober. Utifrån digitaliserade data för perioden 1951-2018 är det allra tidigaste datumet då dygnsmedeltemperaturen varit under 0° vid någon station i Götaland den 27 september. Detta inträffade 1986 och då i Spinkabo. Mildare luft är nu på väg och det kommer således att dröja ett tag innan vintern letar sig ner över Götaland.