Tidig sommar i Stockholm ackompanjerad av rekordlåg luftfuktighet

Det är dags att följa upp Mishas senaste inlägg Blir Stockholm först ut att få meteorologisk sommar?!

Han hade helt rätt i sin förmodan att Stockholm skulle bli först ut i landet med meteorologisk sommar den 1 maj. Det kan vi nu konstatera sedan definitionen med fem dygn i sträck med dygnsmedeltemperatur på minst 10° uppfyllts den 1-5 maj i Stockholm.

Frågetecken för Gotska Sandön

Möjligen kan det visa sig att Stockholm får dela äran med Gotska Sandön. Men där saknas det tyvärr data för delar av gårdagen, så vi vet inte besked förrän vi samlat in dessa i efterhand eller interpolerat data.

Rekordlåg luftfuktighet

Det är inte bara den tidiga sommaren i Stockholm som tilldragit sig meteorologiskt intresse utan även mycket låg relativ fuktighet under Kristi himmelfärdsdag den 5 maj.

Klockan 18 på torsdagen var den relativa fuktigheten i Stockholm nere i endast 12%. Under de cirka 20 år vi den typen av data lättillgängliga så är den tidigare lägsta relativa fuktigheten i Stockholm 14% den 8 juni 2007.

Även andra stationer i Stockholmsområdet hade mycket låg relativ fuktighet under torsdagen. Skarpö norr om Stavsnäs hade också 12% och Stockholm-Bromma 14%.

Relativ fuktighet i Stockholm den 5 maj 2016.
Relativ fuktighet i Stockholm den 5 maj 2016. Förstora Bild