Tidig sommar avancerar och vinterns sista bastion kan falla!

De senaste dagarnas för årstiden varma väder i landet har gjort att den meteorologiska sommaren nu kunnat avancera norrut. I de delar av Norrland som nu fått meteorologisk sommar den 16-17 maj är ankomsten flera veckor tidigare än vad som varit brukligt för nuvarande normalperiod 1961-1990.

Den som studerar årstidskartan noterar att en stor del av Öland inte fått meteorologisk sommar. Där väntas den meteorologiska sommaren normalt sett anlända den 20-25 maj. Det kan förefalla märkligt att det fortfarande är meteorologisk vår på en stor del av Öland men sommar långt upp över Norrland. Detta hänger ihop med att kustområdena påverkas av det kalla havsvattnet som värms upp långsammare än inlandet och håller nere temperaturerna.

Mer regn på väg!

De svenska bönderna hade ett mycket tufft år ifjol till följd av den extremt varma och torra sommaren. Efter årets torra aprilmånad har maj så här långt bjudit på mer nederbörd än normalt i större delen av landet. Prognosen pekar på att de kommande fem dygnen kommer att bjuda på både kyligare och ostadigare väder. Den här vädertypen ser även ut att kunna bestå månaden ut.

Vi kan redan nu konstatera att två stationer, Piteå (startår 1859) i Norrbotten och Gäddede (startår 1905) i nordvästra Jämtland, kommer att få en ovanligt blöt majmånad. I Gäddede har det så här långt fallit 77,9 mm vilket i nuläget innebär en fjärdeplats efter majmånaderna 2010, 2011 och 1949. Rekordet från 2010 är på 98,5 mm. I Piteå har man hittills fått 83,5 mm vilket idag innebär en tredjeplats. Där är det bara maj 1982 (100,2 mm) och 2015 (95,0 mm) som varit mer nederbördsrika. 

Vinterns sista suck?

Den meteorologiska vintern har hängt med länge men nu kan Kung Bores sista bastion i Sverige möjligen komma att falla och rendera kungen ett par månaders semester. De senaste sex dagarna har nämligen bjudit på vårtemperaturer i Tarfala. För att meteorologisk vår skall anses råda krävs att dygnsmedeltemperaturen är över 0,0° under sju dygn i följd. Utifrån temperaturavläsningarna idag klockan 08 och klockan 14 står det i vart fall klart att det kommer att bli ett tight race och små marginaler som avgör ifall den meteorologiska vintern tackar för sig. Tidigast ikväll vet vi utfallet. Stay tuned!

//Misha