Temperaturen faller i Sibirien - Nu under -40°

Förra veckan gjorde jag ett inlägg om att temperaturen i Sibirien sjunkit under -30° för första gången den här säsongen. Nu har temperaturen fortsatt att falla med -40,9° i Ilirnej den 1 november.

Bilden visar en karta med de lägsta temperaturerna i Sibirien den 1 november 2022.
Lägsta temperaturer i Sibirien den 1 november 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

Det var alltså snudd på att den här kylan kunnat räknas in under oktober månad, men nu blev det den 1 november. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så är det ungefär vart fjärde eller femte år i snitt som det rapporteras under -40° i Sibirien redan i oktober.

Under 30 minusgrader i Sibirien

Enligt den ryska vädertjänsten är stationen Ilirnejs köldrekord för oktober -41,3°, så -40,9° som nu den 1 november bör ligga mycket nära det lägsta som den stationen noterat i inledningen av november. Stationen startade 1944.

Jag skrev ett liknande inlägg förra året när temperaturen första gången sjönk under 40 minusgrader i Sibirien. Då skedde det den 9 november, så det var lite drygt en vecka tidigare i år.

Första natten med under -40° i Sibirien

Bland de stationer som finns med på kartan över den gångna nattens lägsta temperaturer finns Ojmjakon, som hamnade på fjärde plats med -34,7°.

Ojmjakon är en ort som nästan alltid finns med i tabeller över de lägsta temperaturerna. Den platsen nämns till exempel i SVTs nya programserie Hårt väder.

Det råder dock lite oklarhet om de mätningar som skickas ut internationellt med namnet Ojmjakon verkligen utförs på platsen. Den position som anges av den ryska vädertjänsten pekar på orten Tomtor cirka 20 km därifrån.

Sverker Hellström