Första natten med under -40° i Sibirien

I östra Sibirien blev det natten till den 9 november ny lägstanotering för vintersäsongen 2021/2022 med under -40° vid ett par stationer. Samtidigt har det fallit stora mängder snö på flera håll i norra Kina.

Kallast den 9 november var det i Delyankir med -41,8° och därefter kommer Ojmjakon med -40,5°. Båda stationerna ligger i regionen Sacha, som tidigare hade det kanske mer välbekanta namnet Jakutien.

Även om vi tycker att det här låter kallt utifrån svenska perspektiv, så är det inte så märkvärdigt i Sibirien. I ett nutida klimat sjunker temperaturen ungefär vart fjärde år under -40° någonstans i Sibirien redan i oktober månad.

Enligt den ryska vädertjänsten är Ojmjakons köldrekord för november -58,5° från 1960 och Delyankirs -56,3° från november 2017.

Väderstationer i Sibirien och Kina till blogginlägg 9 nov, 2021
Illustration SMHI Förstora Bild

Även i norra Kina har man de senaste dagarna haft sin beskärda del av vinterväder. Där är det framför allt stora mängder snö det handlar om.

Tongliao i nordöstra Kina hade på morgonen den 9 november ett snödjup på 59 cm, varav 41 cm kommit bara det senaste dygnet.  

Sverker Hellström