Stormen Mats passerade norra Sverige

Årets fjärde namngivna storm passerade norra Sverige under söndagsdygnet. SMHI döpte stormen till Mats efter namnet i almanackan. Men nu har vi tagit vår Mats ur skolan och alla klass 2-varningar är avvecklade.

Ett djupt lågtryck passerade norr om Skandinavien under söndagen. Söder om lågtrycket blåste det upp mycket kraftiga västliga till nordvästliga vindar över främst norra Sverige.

Väderläget klockan 13 den 24 februari 2019
Analys av väderläget klockan 13 den 24 februari 2019. Illustration SMHI Förstora Bild

Stormen Julia, som passerade för en vecka sedan, gav i allmänhet kraftigare vindar i fjällen.

Julia tog norra Sverige med storm... och orkan

Stormen Mats gav däremot lite mer utbredda stormbyar över Lappland, Jämtland och Ångermanland.

Den högsta medelvinden under oväderspassagen var 32,5 m/s i Stora Sjöfallet under måndag förmiddag. Det var på baksidan av lågtrycket och vinden hade då vridit upp mot nordväst. Någon regelrätt orkan i fjällen blev det alltså inte denna gång. Stora Sjöfallet svarade även för den högsta byvinden med 39,0 m/s.

När det gäller återkomsttid för byvinden under stormen Mats, så var den som högst 16 år i Hoting i nordvästra Ångermanland. Där var byvinden uppe i 25,4 m/s. Detta är dock inget rekord för stationen utan det blåste lite mer den 26 september i höstas.

Återkomsttid byvind  under stormen Mats
Återkomsttid för byvindhastigheten under stormen Mats den 24-25 februari 2019. Illustration SMHI Förstora Bild

Föllinge i Jämtland, som också är en inlandsstation, hade vindbyar på 27,5 m/s under söndagen. Där inskränkte sig återkomsttiden till 7 år.

Strömavbrott och värmerekord

Även om Mats inte var något av de värsta ovädren historiskt sett, så blev ändå tusentals hushåll strömlösa och i massmedia har det rapporterats om en del skador på fastigheter och trafikstörningar.

Förutom blåsten så har det även varit fråga om en del värmerekord under veckoslutet. Det berättar Misha mer om i ett annat blogginlägg.

Misha bloggar om höga temperaturer den gångna helgen.

Julia nummer två

Som av en händelse var det ytterligare ett stormlågtryck med namnet Julia i farten förra veckan. Även det lågtrycket fördjupades mycket hastigt ute på Atlanten. Främst berördes Azorerna och den portugisiska vädertjänsten gav ovädret namnet Julia. Lågtrycket rörde sig sedan nästan rakt norrut på Atlanten.