Spaning efter våren - Nytt februarirekord på Holmön

Igår skrev vi den 15 februari i almanackan vilket innebär att ett av de två krav som krävs för att SMHIs definition på meteorologisk vår uppfyllts. Det andra kravet är att dygnsmedeltemperaturen måste vara över 0,0° under sju på varandra följande dygn. Från och med imorgon kommer därför eventuella vårtemperaturer att visas på årstidskartan.

Den meteorologiska vårens ankomst kan tidigast konstateras på kvällen den 21 februari ifall någon av SMHIs stationer haft vårtemperaturer den 15-21 februari. I så fall räknas ankomstdatumet som det första av de sju dygnen.

Prognosen pekar på plusgrader i en stor del av Götaland från fredag-torsdag

Den senaste prognosen pekar på att temperaturen allmänt kommer att hålla sig på plussidan i stora delar av Götaland från torsdag eftermiddag till torsdag den 23 i stora delar av Götaland innan kalluften möjligen återvänder i slutet av nästa vecka. Därmed ser det ut att finnas goda förutsättningar för att i vart fall södra Götaland ska kunna få se en tidig vår. När en årstid väl etablerat sig tas den inte tillbaka även om kallare eller varmare väder följer därefter.

Nytt februarirekord på Holmön under tisdagen

Efter den extremt milda måndagen i norra Norrland följde lägre temperaturer under tisdagen. Emellertid lyckades temperaturen ute vid Holmön kortvarigt nå upp i 7,0° på tisdag eftermiddag. Därmed överträffades det gamla februarirekordet på 6,0° från 1965 för den kopplade mätstationen Holmön/Holmögadd. Temperaturmätningar vid Holmön/Holmögadd startade år 1849 och regelbundna observationer av maximitemperatur inleddes där 1930.

Holmöns automat
Holmöns automatstation i början av juni 2014. Foto SMHI

Tredje högsta februaritemperaturen i Karlshamn

En annan station som kunde ståta med en osedvanligt hög temperatur under tisdagen var Karlshamn där man noterade hela 12,1°. Detta är tillsammans med den 9 februari 2015 den tredje högsta februaritemperaturen som observerats där. Rekordvärdet på 13,0° uppmättes den 17 februari 1934 medan det näst högsta värdet på 12,5° är från den 21 februari 1990. Temperaturmätningarna i Karlshamn inleddes år 1858 och mätningar med maximitermometer kom i drift år 1881.