Skyfall i Frankrike och Italien

Skyfallsliknande regn drabbar just nu sydöstra Frankrike och nordvästra Italien samt Korsika och Sardinien.

En kallfront kopplad till ett lågtryck på Biscaya-bukten rör sig österut över området och en kraftig sydlig eller sydostlig vind förstärker nederbörden då luften tvingas stiga upp över Alpernas och Cevennernas väldiga bergsmassiv (se mitt tidigare blogginlägg om Cevennerna).

Analyskarta från 24 november kl. 08.00
Analyskarta från 24 november kl. 08.00 Illustration Met Office Förstora Bild

Tornado och kraftigt regn

Från söndag kväll till onsdag morgon föll det lokalt över 500 mm i de franska departementen Ardèche och Lozère, och en tornado observerades rent av i departementet Hérault. På Korsika, där det fallit upp till cirka 200 mm, fortsätter det att regna kraftigt natten till fredag.

Annars förbättras situationen gradvis i Frankrike under fredagen, medan det fortsätter att ösa ned stora mängder över de italienska regionerna Piemonte och Ligurien som redan nu har drabbats mycket hårt.

Po Italien
Floden Po är Italiens längsta flod.

Värre än stora översvämningen 1994

Många floder svämmar över sina breddar, bland annat Tanaro i Piemonte, där läget beskrivs som värre än under den stora översvämning som ägde rum där 1994. Vidare har Po stigit mer än en och en halv meter på tjugofyra timmar.

Stadskärnor har fyllts med vatten, jordskred har blockerat vägar, skolor och fabriker har stängts och människor evakuerats. Först under senare delen av fredagen minskar regnet i nordvästra Italien.
 

Prognos för ackumulerade nederbördsmängder för 24 timmar fram till fredag kl 14.00.
Prognos för ackumulerade nederbördsmängder för 24 timmar fram till fredag kl 14.00. Illustration SMHI Förstora Bild