Sista versen för sommaren 2021

Att döma av de senaste prognoserna blev torsdagen den 11 november mycket sannolikt årets sista dag med meteorologisk sommar vid någon av SMHIs stationer. Detta vet vi först på kvällen tisdagen den 16 november då fem dygn förflutit.

Sedan mitt senaste blogginlägg om den lokalt rekordsena hösten förra måndagen, den 8, har några stationer skiljts från vetet och idag, måndagen den 15 november, återstår nu följande stationer där man fortfarande har sommar. 

11/11: Falsterbo M+A, Malmö, Måseskär och Väderöarna

10/11: Göteborg, Vinga, Kärna, Rörastrand, Nidingen, Hallands Väderö och Helsingborg

De angivna datumen anger det senaste dygn som stationerna fortfarande hade sommar. För de stationer där datumet står som den 10/11 betyder det att man sedan dess haft hösttemperatur.

Bland de stationer som fallit bort och fått meteorologisk höst återfinns Halmstad vars nya rekorddatum för höstens ankomst blev den 7 november.

Även i Karlskrona-Söderstjerna och Utklippan, båda i Blekinge, har man nu sedan den 7 november meteorologisk höst. Där förväntas man nu, i alla fall utifrån de nya normalvärdena för normalperioden 1991-2020, få en lång höst fram tills dess att den meteorologiska våren kan göra sitt intåg den 15 februari. Som bekant är den 15 februari det tidigaste datumet den meteorologiska våren kan komma enligt SMHIs definition.

//Misha