Rekordhög temperatur så sent på säsongen

Mildluften har gjort en sista(?) framstöt med rekordhöga temperaturer denna märkliga novembermånad. Onsdagen den 18 november 2020 hade vi här i Norrköping 15,1°. Lika varmt var det i Oskarshamn. Det är den högsta temperatur som någonsin uppmätts i Sverige så här sent på säsongen.

Väderläget klockan 13 den 18 november 2020
Väderläget klockan 13 den 18 november 2020. Illustration SMHI Förstora Bild

Om 15,1° är den högsta temperaturen så sent på säsongen så är det logiskt att den 18 november är det senaste datumet för 15° eller mer i Sverige. Men här är det faktiskt bara en tangering.

Endast ett kontroversiellt värde från Åreskutan konkurrerar

Den 18 november 1993 rapporterades 15,0° från automatstationen på Åreskutan (1280 möh). Detta väckte då stor uppmärksamhet och diskussioner. Hur kan en rekordhög temperatur rapporteras från landets högst belägna väderstation?

Sedan dess har vi haft mätningar från ytterligare ett antal stationer på hög höjd i fjälltrakterna. Vi har lärt oss att det inte är helt ovanligt att det under vinterhalvåret kan bli mycket varmt på hög höjd under speciella väderförhållanden. Det är då i samband med subsidensinversioner och föhnliknande fenomen i fria atmosfären.

Högtryck på vintern innebär inte alltid soligt väder

Det som ändå komplicerar tolkningen av det här värdet är att stationen på Åreskutan inte var SMHIs egen. Dessutom var den inte helt idealt placerad i närheten av en husvägg vid kabinbanan.

Detta kan förstås leda till oönskad påverkan av temperaturen. Men detta var i mitten av november och eventuell strålningsinverkan på termometern bör ha varit betydligt mindre än under en gassande högsommardag. Så värdet är sedan länge godkänt.

Nu har vi fått en ny högstanotering för den 18 november och värdet från Åreskutan är detroniserat från förstaplatsen. Jag fäller inga krokodiltårar över det.

Sverker Hellström