Rekordartad majvärme i Norrbotten för 50 år sedan

Nu i maj 2021 har vädernyheterna de senaste dagarna dominerats av regn och rusk i södra Sverige. Låt oss som omväxling titta bakåt i tiden till de sista dagarna i maj 1971, det vill säga för 50 år sedan. Då var det istället sol och värme det handlade om.

Maj 1971 började ovanligt kallt längst i norr. Den första maj hade Naimakka längst i norr -23,5° i minimitemperatur. Det var vid tillfället nytt svenskt köldrekord för maj månad, dock slaget tio år senare i Fjällnäs i Härjedalen.

Lägsta uppmätta temperaturerna i maj

30° varmt i Överkalix och Älvsbyn

På det hela taget var det ändå övervägande varmt i landet under de första majveckorna 1971. Men kalluften gav inte upp utan gjorde ett kraftigt angrepp senare under månaden. Så sent som den 25 maj förekom snöfall i Småland. Sedan tog försommarvärmen över med besked.

Automatstationen i Överkalix-Svartbyn
Automatstationen i Överkalix-Svartbyn den 14 augusti 2014. Foto SMHI Förstora Bild

Den 31 maj 1971 rapporterades 30,6° från Överkalix-Svartbyn i Norrbotten. Detta är ännu gällande värmerekord för maj inte bara i Norrbotten utan för hela Norrland. Nu finns en automatisk väderstation i Överkalix-Svartbyn, men 1971 var det manuella mätningar där. Älvsbyn i samma landskap kom inte långt därefter med 30,3° samma dag.

högsta temperaturer i maj

Den som slår upp SMHIs månadsöversikt för maj 1971 hittar som månadens högsta temperatur 29,9° i Långvattnet i södra Lappland den 30 maj. Varför mina dåtida kollegor missade två högre värden förtäljer inte historien.

Hur blev sedan sommaren 1971?

Rekordvärmen i slutet av maj 1971 gav ingen ledtråd till den kommande sommarens väder. Sommaren hittade inget dominerande mönster, utan svängde mellan kyliga och varma samt torra och ostadiga perioder. Några bestående avtryck i den svenska väderhistorien har den sommaren inte lämnat.

Sverker Hellström