Ovanligt aktiv inledning av orkansäsongen på Atlanten

Sent på torsdagen bildades säsongens åttonde tropiska storm, namngiven Harvey, på Atlanten öster om Nedre Antillerna. Att det bildas så många tropiska stormar fram till den 17 augusti är ovanligt. Enligt orkanspecialisten Philip Klotzbach vid Colorado State University (CSU) som twittrat om detta har det endast under tre orkansäsonger sedan 1851 bildats åtta tropiska stormar före den 17 augusti. De tre säsongerna är 1936, 2005 och 2012. Av dessa står 2005 i en klass för sig.

Noterbart är att av de åtta stormar som bildats i år har de flesta varit kortlivade och endast två (Franklin och Gert) har nått orkanstyrka. Kraftigast var Gert som nådde kategori 2 på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan.

Prognos för Harvey

Harvey är i skrivande stund på väg in över Nedre Antillerna i ostligaste Karibien och en tropisk stormvarning har utfärdats där. Enligt amerikanska National Hurricane Center (NHC) tyder prognosen i nuläge på att Harvey kommer att nå land i västra Karibien i början av nästa vecka. Dock väntas ingen markant intensifiering.

Det finns en brasklapp i prognosen då åtminstone två av modellerna indikerar att Harvey inte kommer att överleva passagen över Karibien. Hur det blir med den saken återstår att se. Även om Harvey inte utvecklas till en tropisk orkan utgör stormen ett hot i form av kraftigt regn. Uppemot 100 mm väntas falla över Nedre Antillerna när nu Harvey passerar vilket enligt NHC kan ge upphov till översvämningar och jordskred. Harvey följs och övervakas kontinuerligt av NHC.

Prognoserad bana för den tropiska stormen Harvey
Prognoserad bana för den tropiska stormen Harvey utfärdad den 18 augusti klockan 11 svensk tid. Källa: National Hurricane Center. Förstora Bild

Fler tropiska oväder möjliga inom den närmaste veckan

Öster om Harvey finns ytterligare två områden, så kallade ”Invest areas”, som NHC bedömer kan utvecklas till tropiska stormar. Dels ett område nordost om Harvey som rör sig på en västnordvästlig bana och under fredag eftermiddag bedömdes ha 70% risk att utvecklas inom de närmaste fem dygnen.

Den andra väderstörningen befinner sig längre österut strax sydväst om Kap Verde-öarna. NHC bedömer sannolikheten som låg i nuläget men ger störningen ändå 40% sannolikhet att utvecklas inom de närmaste fem dygnen.

De kommande namnen på den förbestämda namnlistan som används på Atlanten är Irma och Jose.

Aktiv eller mycket aktiv orkansäsong väntas enligt CSU, TSR och NOAA

Figuren visar NOAAs prognos för orkansäsongen 2017 på Atlanten
Figuren visar NOAAs prognos för orkansäsongen 2017 på Atlanten. Till vänster syns sannolikheten för en aktiv, normal respektive inaktiv säsong samt antalet tropiska stormar, orkaner samt intensiva orkaner som väntas bildas. Källa: NOAA.

I början av augusti utfärdade Colorado State University (CSU), National Oceanographic Atmospheric Administration (NOAA) och Tropical Storm Risk (TSR) sina respektive prognoser för orkansäsongen 2017. De klimatologiskt sett mest aktiva månaderna på Atlanten är augusti till oktober då drygt 90% av de tropiska stormarna och orkanerna bildas. Enligt CSU väntades då 16 namngivna tropiska stormar bildas. Av dessa förmodas sju nå orkanstyrka varav tre utvecklas till så kallade "major hurricanes" (kategori 3, 4 och 5 på Saffir - Simpsonskalan).

NOAAs prognos är att 14-19 tropiska stormar kommer att ha bildats innan utgången av 2017. Antalet orkaner väntas bli 5-9 varav 2-5 "major hurricanes". Inte heller TSRs prognos skiljer sig nämnvärt från de två andra instituten. Där bedömer man att 14-20 tropiska stormar kommer att bildas i år varav 5-9 orkaner och 2-4 "major hurricanes".

// Misha Lundgren