Nytt amerikanskt regnrekord

De senaste dagarna har det mest talats om rekordkyla i USA. Men samtidigt har det kommit en bekräftelse av ett nytt amerikanskt rekord för största nederbördsmängd under 24 timmar. Det var i april förra året som en station på Hawaii rapporterade hela 1 262 mm (49,69 inches).

När vi skrev vår sammanfattning av världsvädret för april 2018 hade vi hunnit få in uppgifter om en nederbördsmängd på 1 262 mm den 14-15 april vid stationen Waipā Garden på Kauai, en av de västligaste öarna på Hawaii. Då var värdet endast preliminärt, men efter en grundlig undersökning beslutade den amerikanska vädertjänsten den 14 december att godkänna värdet.

Stationen Waipa Garden på Hawaii
Stationen Waipa Garden på Hawaii Illustration SMHI Förstora Bild

Man kanske kan tro att det var en tropisk cyklon inblandad när det faller så här stora mängder. Men i det här fallet handlade det om införsel av varm och mycket fuktig luft samtidigt som atmosfären var mycket instabilt skiktad.

Enligt stationens registreringar så föll huvudparten av regnet i tre omgångar om vardera 3-6 timmar med i stort sett uppehåll däremellan.

Det tidigare rekordet var från Texas

Det tidigare amerikanska rekordet för största nederbördsmängd under 24 timmar var från Alvin i Texas den 25-26 juli 1979. I samband med den tropiska cyklonen Claudette föll då 1067 eller 1092 mm. Tydligen är inte vädertjänsten i Texas överens med den nationella vädertjänsten om siffrorna!

Observationen från Alvin var inte från en officiell station, men bedömdes ändå som trovärdig. Detsamma gäller för övrigt i det aktuella fallet från Hawaii. Stationen Waipā Garden drivs av en fristående organisation och granskas och lagras inte regelbundet av den amerikanska vädertjänsten. Den reservationen diskuteras i den intressanta rapport som den amerikanska rekordkommittén har skrivit.

Rapport Waipa Garden

April 2018 - Rekordvarmt i centrala Europa

Sverker Hellström