Nya värmerekord i Europa och tropisk natt i Sverige

Onsdagens värmerekord för Tyskland, Nederländerna och Belgien överlevde endast en dag. Torsdagen den 25 juli 2019 överträffades rekorden med god marginal.

Nya rekordnoteringar den 25 juli 2019

  • I Tyskland uppmättes 42,6° i Lingen i Niedersachsen, nära gränsen mot Nederländerna. Tidigare rekord var 40,5° i Geilenkirchen den 24 juli.
  • I Nederländerna uppmättes 40,7° i Gilze-Rijen. Tidigare rekord var 39,3° i Eindhoven den 24 juli.
  • I Belgien uppmättes också nytt värmerekord med 41,8° i Begijnendijk. Tidigare rekord var 40,2° i Angleur den 24 juli (det värdet fick jag inte med i gårdagens blogginlägg).

Från Nederländerna rapporterades upp till 42,9° i Deelen, men det värdet är preliminärt inte godkänt.

Som jag påpekade i mitt förra inlägg så är det de olika nationella institutens slutgranskningar som avgör var rekorden till sist hamnar.

Värmerekord även i Paris

Huvudstationen i Paris (Paris-Montsouris) hade 42,6°, vilket med drygt två grader överträffar det tidigare värmerekordet i Paris på 40,4° den 28 juli 1947.

Allra varmast bland de realtidsrapporterande franska stationerna var det i Saint-Maur med 43,6°.

Över 50° vid Persiska viken

Varmast i världen i går bland realtidsrapporterande stationer var det i Mitribah i Kuwait med 51,3°. Ytterligare något halvdussin stationer i Kuwait och Irak hade 50° eller strax däröver.

Däremot är det just nu inte några extrema temperaturer i Nordafrika. Under torsdagen var det som mest 44,3° i In-Salah, Algeriet, alltså bara marginellt högre än den högsta temperaturen i Europa.

Tropisk natt i Sverige

Natten mot fredag den 26 juli var den första mer omfattande tropiska natten i Sverige i år. Men de högsta nattemperaturerna uppmättes inte som man kanske kunde vänta sig vid kusten, utan i stället vid två högt belägna stationer i Närke.

Tropiska nätter (SMHI)

Kettstaka hade som lägst 20,7° och Kilsbergen-Suttarboda 20,6°. Men det var även fem stationer vid kusten med minst 20° som lägsta temperatur.

Automatstationen i Kettstaka
Automatstationen i Kettstaka den 13 juni 2014. Stationen ligger strax öster om Vättern och lite drygt 130 meter högre än sjöns yta. Foto SMHI Förstora Bild

Det är inte det vanligaste att de högsta nattemperaturerna uppmäts i inlandet och inte vid kusten. Men det händer ibland när det är riktigt varm luft på höjden. Vid högt belägna stationer, där det inte bildas några kraftigare inversioner, påverkas man då fortfarande av den varma luften i höjden.

Sverker Hellström