Mycket över det normala

"Ett högtryck över landet ger ännu en riktigt varm och solig dag med högsommarvärme på minst 25 grader på många håll, mycket över det normala för årstiden". Så lyder dagens väderöversikt, men vad innebär egentligen mycket över det normala?

Många läsare kommer säkert ihåg femdygnsprognoserna på TV varje måndag och torsdag. De innehöll alltid en temperaturkarta med temperaturer som kunde vara mycket under, under, normala, över eller mycket över det normala.

Om temperaturen var mycket över det normala så innebar det att medeltemperaturen för de kommande fem dygnen låg bland de 12,5% högsta för den perioden i ett historiskt perspektiv.

I Kunskapsbanken kan du läsa mer om Mycket under eller över det normala 

Den här typen av femdygnskartor produceras fortfarande, men de exponeras inte i media på samma sätt.

Medeltemperaturens avvikelse för femdygnsperioden 15-19 maj 2018.
Medeltemperaturens avvikelse för femdygnsperioden 15-19 maj 2018. Illustration SMHI Förstora Bild

Den aktuella kartan som gäller medeltemperaturen för den 15-19 maj visar att vi kan vänta oss en medeltemperatur mycket över den normala i praktiskt taget hela Sverige.

Det finns i och för sig ett område med bara normal medeltemperatur i norra Lapplandsfjällen. Kartan framställs helt automatiskt och det kan vara så att underlaget till kartan använder ett osäkert normalvärde för Tarfala.

Tarfala har hittills i maj haft cirka 4 grader varmare än normalt för årstiden, vilket är ungefär samma avvikelse som andra stationer i norra Norrland.

Sverker Hellström