Kan våren vara på gång i söder?

Årets vinter har för många sannolikt varit extra lång och jobbig med tanke på den pandemi vi befinner oss i. Psykologiskt lär nog många därför uppskatta att det nu ser ut som att den meteorologiska våren möjligen kan komma att anlända till södra Götalands kustområden. 

Ni minns väl förutsättningarna för meteorologisk vår? Om inte så för nya läsare och för de som glömt: för att meteorologisk vår skall anses råda måste dygnsmedeltemperaturen vara minst 0,1° eller högre under sju dygn i följd. Därtill får våren enligt SMHIs definition inte anlända före den 15 februari. 

Vårtemperatur vid fem stationer i Sydsverige

För fem stationer i södra Götaland har man de senaste två dygnen haft vårtemperaturer. Dessa är Falsterbo (Skåne), Skillinge (Skåne), Kristianstad (Skåne), Utklippan (Blekinge) och Ölands södra udde (Öland).  

Om dessa stationer verkligen får meteorologisk vår återstår att se. Det vet vi i så fall tidigast på måndag kväll den 22 februari. Då vårens ankomstdatum räknas som det första av sju dygn innebär det i så fall att våren anlände den 16 februari.

Vårtemperaturer noterades i södra Götaland den 16 och den 17 februari.
Vårtemperaturer (ljusgrön färg) noterades i södra Götaland den 16 (vänster kartbild) och den 17 februari (höger kartbild). Källa: SMHI. Förstora Bild

Följ årstidskartan på smhi.se

Den senaste prognosen pekar på att mildluften kommer att få övertaget i södra Sverige framöver, främst från imorgon fredag den 19 februari och framåt. Det är framför allt Götaland och södra Svealand som väntas beröras av vårtemperaturer. Däremot är det osäkert om mildluften orkar hålla i under en hel vecka. Våren är som bekant en lynnig årstid och det räcker med att ett enda dygn får en dygnsmedeltemperatur på 0,0° för att våren skall spricka. 

Följ vårens kamp mot vintern på årstidskartan!

//Misha