Kallaste julinatten i Sverige på 44 år

Det svenska vädret skiftar snabbt, något vi fått se prov på de senaste dagarna. Efter en junimånad som var en av de varmaste vi registrerat har det nu i stället blivit ovanligt kyligt i början av juli. Det gäller inte minst i norra Sverige, där Latnivaara i Lappland med -3,3° den 3 juli noterade den lägsta julitemperaturen i Sverige sedan 1976.

Automatstationen i Latnivaara
Automatstationen i Latnivaara den 5 september 2014. Foto SMHI Förstora Bild

Stationen Latnivaara ligger ett par mil nordväst om Gällivare. Väster om Latnivaara finns det stora myrområdet Sjaunja. Latnivaara är känt för att i vissa lägen få ovanligt låga temperaturer.

Senast vi hade en lägre rapporterad temperatur i juli var den 30 juli 1976, då Ljusnedal i Härjedalen hade -3,6°. Nästan lika kyligt som nu i natt hade man i Ljusnedal den 20 juli 1986 med -3,2°.

Den närliggande och lite större orten Funäsdalen svarar för det absoluta svenska köldrekordet för juli med -5,0° den 22 juli 1888 och 14 juli 1893. På den tiden avlästes temperaturen oftast på en hel grad när, så den exakta tiondelen är lite osäker.

Lägsta temperaturer i juli

Nattfrost ända ute vid Norrlandskusten

Natten till i torsdags den 2 juli sjönk temperaturen till -0,4° i Västmarkum i Ångermanlands kustland. Det är julirekord för den stationen som startade i december 1995.

Dessutom är det den lägsta temperaturen för hela landskapet Ångermanland sedan den 10 juli 1995. Då hade Norråker -1,8° och Hoting -0,3°. Båda stationerna ligger i den nordvästra spetsen av landskapet Ångermanland som tillhör Jämtlands län, eller jämtländska Ångermanland om man så vill.

För att hitta nattfrost i juli i mer låglänta delar av Ångermanland får vi gå till den 2 juli 1979. Då hade Forse, någon mil väster om Sollefteå, -0,2°.

Sverker Hellström