Februarirekord och meteorologisk vår!

För årstiden mycket mild luft har rört sig in över Götaland idag och på flera håll i främst mellersta Götaland har temperaturen orkat över 10°. Vid två av våra stationer med mycket långa mätserier är det faktiskt fråga om februarirekord. Observera att samtliga temperaturvärden är preliminära! 

  • Hoburg (Gotland, startår 1879): 10,4°. Tidigare rekord 8,2° från 2019.
  • Göteborg (Västergötland, startår 1859): 12,8°. Tidigare rekord 12,6° från 2019.

I Visby på Gotland står det klart att måndagen den 22 februari är den varmaste februaridagen sedan 1961 då det var 12,2°. Det är inte uteslutet att även Visby komma att notera ett nytt februarirekord. Det vet vi dock först efter klockan 19 då maximitemperaturen inkommit. Denna hittar ni på SMHIs webbsida Max- och minvärden .

Lokalt konstaterad vår vid sydkusten

Givet det mycket milda vädret i Götaland kan vi nu några timmar i förväg konstatera att den meteorologiska våren lokalt anlänt till sydkusten i Götaland. De tre stationerna Falsterbo, Skillinge och Utklippan har alla haft vårtemperaturer sedan den 16 februari. Därmed är villkoret för den meteorologiska våren uppfyllt. Då det ser ut att bli mycket milt i flera dagar här framöver kan vi förvänta oss att våren kommer att kunna avancera norrut. Vårens framfart följs på årstidskartan.

Lokalt under -50° väster om Uralbergen

Samtidigt som det varit mycket milt väder i södra Sverige har det varit rejält bister vinterkyla i den europeiska delen av Ryssland. Ust'-Sugor noterade under måndagens morgon -51,3° vilket är säsongens lägsta temperatur i Europa. Det är även första gången sedan 2017 som temperaturen går under -50° i Europa.

//Misha