Den meteorologiska sommaren anlände under påskhelgen

Den 17 april anlände den meteorologiska sommaren officiellt till Sverige. Först ut i landet att få sommar blev Örebro flygplats i Närke där dygnsmedeltemperaturen höll sig på minst 10,0° eller mer under fem dygn i följd den 17-21 april. För Örebros del är den 17 april det allra tidigaste ankomstdatumet för den meteorologiska sommaren för 1881 och framåt. Även 2011 anlände sommaren till Örebro den 17 april. I Örebro brukar den meteorologiska sommaren normalt sett inte anlända förrän kring mitten av maj.

I exempelvis Lund, Västerås, Karlstad och Norrköping anlände sommaren på skärtorsdagen dagen därpå. Till på långfredagen den 19 hade sommaren även letat sig in över Linköping-Malmslätt och Ulricehamn

Större delen av Götaland och södra Svealand får normalt sett meteorologisk sommar 10-20 maj. Längs ostkusten kommer sommaren vanligen lite senare då det kalla havsvattnet håller nere temperaturerna där medan den anländer någon eller några dagar tidigare i sydvästra Skåne. Malmös normaldatum är den 8 maj.

Fler stationer väntas få meteorologisk sommar inom kort

Då det för årstiden mycket varma vädret ser ut att fortsätta i några dagar till väntas fler stationer i södra Sverige få meteorologisk sommar. Arvika, Malmö, Borås, Jönköping och Gävle är några platser som kan få konstaterad sommar ikväll. Då det är det första av de fem dygnen som räknas anlände sommaren i så fall på påskaftonen den 20.

Innan veckan är slut kan den meteorologiska sommaren möjligen ha anlänt till större delen av området söder om Västerdalälven vilket i så fall är mycket tidigare än normalt. Hur det blir med detta återstår att se men sommarens fortsatta avancemang följs på årstidskartan vilken uppdateras dagligen omkring klockan 21.30.

Tidigaste kända ankomstdatumet för sommaren den 11 april

Att den meteorologiska sommaren anländer till Sverige redan den 17 april är osedvanligt tidigt men inget rekord. Det tidigaste ankomstdatumet för den meteorologiska sommaren som vi känner till är den 11 april. Detta inträffade 1989 i bland annat Malmö och Lund.

Lokalt nya aprilrekord i mellersta och norra Norrland

Det för årstiden mycket varma vädret medförde att det under tisdagen lokalt i den östra delen av mellersta och norra Norrland sattes nya aprilrekord för stationer med medellånga mätserier. Några stationer har även tangerat sina tidigare aprilrekord.

  • Luleå flygplats (Norrbotten, startår 1944): 18,4°. Tidigare rekord 18,1° från 2007.
  • Överkalix-Svartbyn (Norrbotten, startår 1962): 18,3°. Tidigare rekord 17,7° från 2003. 
  • Vindeln-Sunnansjönäs (Västerbotten, startår 1946): 20,6°. Tangering av rekordet från 2011.
  • Forse (Ångermanland, startår 1956(*)): 23,0°. Tangering av rekordet från 2011.

För stationer med längre mätserier är flera av rekorden i den här regionen från 1921. I både Piteå i södra Norrbotten och Gäddede i norra Jämtland var detta dock den varmaste aprildagen sedan just 1921. Med tanke på att det mycket varma vädret väntas fortsätta några dagar till är det inte uteslutet att några fler rekord kan komma att slås 

(*) Mätningarna i Forse inleddes redan 1901 men det strålningsskydd som användes där var av låg kvalitet före 1956 vilket framför allt påverkar maximitemperaturen under sommarhalvåret.  

//Misha