Del 4 – Våren mycket nära Sverige nu!

Uppdatering klockan 19.35: Det står nu helt klart att den meteorologiska våren anlände till Vinga i Västergötland och Nidingen i Halland den 16 februari. 

Som det ser ut just nu är det mycket stor sannolikhet att vi ikväll klockan 19.30 kommer att kunna konstatera att den meteorologiska våren anlände till kuststationerna Vinga i Västergötland och Nidingen i Halland den 16 februari. Båda stationerna har så här långt haft sex dygn i följd med en dygnsmedeltemperatur över 0,0°. Helt i mål är vi inte ännu. Det sjunde dygnet, idag måndag den 22 februari, som krävs för att meteorologisk vår skall anses råda måste även uppfyllas. I skrivande stund ser det dock närmast kassaskåpssäkert ut då både Nidingen och Vinga hade temperaturer klart över noll både i morse klockan 7 och nu på dagen, klockan 13. Ifall inga överraskningar sker senare idag kommer våren således att ha anlänt den 16. Detta då vårens ankomst räknas som det första av de sju dygnen. Vårens normala ankomst (avser normalperioden 1961-1990) vid Vinga och Nidingen sker i början av mars.
 

Snödroppar
Nu är den tid på året då snödropparna börjar sticka upp ur marken. Foto SMHI Förstora Bild

Våren till svenska fastlandet?

Varken Vinga eller Nidingen hör till det svenska fastlandet utan är rena kuststationer. För ytterligare tio stationer där tre av dessa (Falsterbo, Skillinge och Karlskrona-Söderstjerna) räknas till det svenska fastlandet finns det en realistisk chans att den meteorologiska våren kan ha anlänt den 17 februari. Det vet vi först på tisdag kväll då det sjunde dygnet ändats.

Därefter finns det nio andra stationer där vårtemperaturer rått sedan den 18, det vill säga under fyra dygn. Sannolikheten att våren lyckas etablera sig vid dessa är är 50-50, då framförallt det sjunde dygnet (onsdagen) ser ut att kunna bjuda på låga nattemperaturer. Till Stockholm, den nordligaste av dessa stationer, verkar det nästan bombsäkert att våren inte anländer från och med den 18, detta utifrån den senaste prognosen.

Följande stationer har haft dygnsmedeltemperatur över 0,0° sedan den 17:

Falsterbo (Skåne), Skillinge (Skåne), Hanö (Blekinge), Utklippan (Blekinge), Karlskrona-Söderstjerna (Blekinge), Ölands södra udde, Ölands norra udde, Hoburg (Gotland), Gotska Sandön, Landsort (Södermanland), Svenska Högarna (Uppland) och Söderarm (Uppland).

Följande stationer har haft dygnsmedeltemperatur över 0,0° sedan den 18:

Malmö, Lund, Helsingborg, Hallands Väderö (Skåne), Ängelholm-Barkåkra (Skåne), Fårösund-Ar (Gotland), Halmstad, Harstena (Östergötland) och Stockholm.

Observera! Jag kommer att göra en kort uppdatering av vårläget i detta inlägg cirka klockan 19.30 ikväll måndag den 22 februari. Då vet vi nämligen helt säkert huruvida våren verkligen anlände till Vinga och/eller Nidingen. Denna uppdatering kommer att vara helt skriven i fetstil text!