Del 3: våren i sikte för Götalands kust!

På tisdagen den 16 drog årstidskartan igång då vårtemperaturer dök upp här och var i landets kustnära regioner. Emellertid står det nu klart att ingen station kommer att få meteorologisk vår från och med den 15 februari. Närmast var Hoburg på Gotland men där hamnade dygnsmedeltemperaturen under tisdagen på snöpliga -0,1°.

Vårtemperaturer från den 16-17 i kustområdena

Vid Vinga i Västergötland och Nidingen i Halland har dygnsmedeltemperaturen legat över nollan sedan i tisdags den 16. Ytterligare ett par andra kuststationer i Götaland som exempelvis Falsterbo i Skåne, Skillinge i sydöstra Skåne, Ölands norra udde och Hoburg på Gotland har haft vårtemperaturer sedan den 17.

Den senaste prognosen indikerar milt väder fram till på måndag följt av lite lägre temperaturer från och med tisdag. Dock ser plusgraderna ut att bestå längs syd- och västkusten samt på Öland och Gotland. Därmed bör vi sannolikt kunna konstatera den meteorologiska vårens ankomst från den 16-17 vid i vart fall några stationer i ovan nämnda områden någon gång i början av nästa vecka. Det krävs dock att dygnsmedeltemperaturen under sju dygn i följd är 0,1° eller högre under vart och ett av dessa dygn, vilket ju är villkoret för att meteorologisk vår skall anses råda. Vinga och Nidingen har så här långt haft tre dygn i följd med dygnsmedeltemperatur över noll.

Vårens normala ankomst

Normalt sett ska endast Skånes kustnära områden ha fått meteorologisk vår fram till den 1 mars. 
 

Snödroppar
Nu är den tid på året då snödropparna börjar sticka upp ur marken. Foto SMHI Förstora Bild

På måndag eller tisdag kommer del 4 i på spaning efter våren. Till dess får ni ha en trevlig helg alla läsare!