Bombcyklon över USA under julen

Det har talats i massmedia om en bombcyklon över USA under julen. Det är inte fullt så dramatiskt som det låter. Man brukar tala om en "bomb" när ett lågtryck (eller cyklon som det också heter) fördjupas kraftigt på kort tid. Det var precis det som hände i USA inför julhelgen.

Det började med att mycket kall luft byggdes upp över nordvästra Kanada. Stationen Rabbit Kettle hade -53,4° den 22 december. Det är den lägsta temperaturen i Kanada i december månad sedan 1980 eller 1992 (uppgifterna varierar).

Bilden visar en karta med låga temperaturer och stora snödjup i Nordamerika under julen 2022.
Låga temperaturer och stora snödjup i Nordamerika under julen 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

I Nordamerika löper bergskedjorna, till skillnad från i Europa, i huvudsak i nord-sydlig riktning. Det gör att det inte finns några hinder när kalluften väl sätter sig i rörelse söderut. Den här gången var det fråga om ett mäktigt kalluftutbrott över centrala och östra USA.

De lägsta rapporterade temperaturerna från USA var -45,6°C (-50 grader Fahrenheit) i Elk Park och White Sulphur Springs i delstaten Montana.

Atmosfärisk bomb med stora snömängder

I samband med kalluftsutbrottet fördjupades ett lågtryck mycket hastigt. Om lufttrycket i centrum av ett lågtryck sjunker med 24 hPa eller mer under 24 timmar så talar man ibland om en "bomb" eller "atmosfärisk bomb". Det var precis vad som skedde över USA den här gången.

Detta menas med "atmosfärisk bomb"

Det föll också stora mängder snö i samband med det här ovädret. Svårast verkar det ha varit i storstaden Buffalo i delstaten New York. Där rapporterade flygplatsen ett snödjup på 74 cm. Men med tanke på bilder och konsekvenserna i samhället har den kraftiga vinden troligen skapat snödrivor betydligt högre än så.

Buffalo ligger öster om de stora sjöarna. Så här i början av vintern när sjöarna delvis ännu är öppna kan det skapas talrika och mycket kraftiga snöbyar i samband med kalluftsutbrott. Så det är inte första gången Buffalo drabbas. Det skedde senast så sent som i november i år.

Det svenska julvädret var lugnare

Snödjupskartan från juldagen visar en skarp snögräns tvärs över Svealand. Söder om den gränsen var det en grön jul 2022 på många håll.

Bilden visar en karta med snödjupet på juldagen 2022.
Snödjup på juldagen den 25 december 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

Längre norrut var det under framför allt inledningen av julen ordentligt kallt. I Särna i norra Dalarna var det -30,3° under julnatten, vilket innebär den kallaste julnatten där sedan 2014.

Stora mängder snö även i Japan

Inte bara i USA utan även i Japan har kraftiga snöfall orsakat olyckor och dödsoffer. Enligt den japanska vädertjänsten har flera stationer fått över en meter nysnö under julhelgen. Det största snödjupet den 26 december rapporterades från Hijiori i norra Japan med 174 cm. Det är en mycket snörik station med ett rekord på över 4 meter.

Sverker Hellström