52 grader varmt i Kina

Här i Sverige har vi inte märkt av så mycket hetta hittills i juli. Men på andra håll i världen skapar värmen stora rubriker. Kanske mest anmärkningsvärt är 52,2° i nordvästra Kina under söndagen den 16 juli.

Bilden visar en karta över jetströmmens läge över Europa den 17 juli 2023.
Jetströmmar och strömningsmönster i atmosfären den 17 juli 2023. Illustration SMHI Förstora Bild

Som framgår av kartan över strömningsfältet i trycknivån 300 hPa (ca 10 km höjd) så ligger en markant jetström från Engelska kanalen upp mot södra Skandinavien och Finland. Norr om jetströmmen finns ett lågtrycksområde med sval luft.

Jetströmmen markerar en gräns mot mycket varm luft över Sydeuropa och det finns inget som tyder på att den kommer att flyttas nämnvärt de närmaste tio dygnen.

Den 21 juli i fjol 2022 var vi mindre än en grad från det svenska värmerekordet då Målilla i östra Småland hade 37,2°. Men vi kan vi alltså inte från prognoserna se något som tyder på en upprepning i år.

I Medelhavsområdet har man än så länge inte riktigt kommit upp i de rekordnivåer som tidningsrubrikerna vittnat om. Högst hittills är 44,8° i Albox i sydöstra Spanien den 12 juli. I Grekland har det varit 44,2° den 15 och 16 juli.

52 grader varmt i Kina

De kanske mest anmärkningsvärda observationerna kommer från Turpanbäckenet i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina. Delar av Turpanbäckenet ligger så lågt som 154 meter under havsytans nivå. Där rapporterade en automatstation i Sanbao hela 52,2° den 16 juli. Det betyder kinesiskt värmerekord om det godkänns vid slutgranskning.

Som så ofta kommer den här typen av dagsaktuella uppgifter inte från det ordinarie globala observationsutbytet utan i huvudsak via sociala medier. Därmed finns inte alltid den utförliga och pedagogiska dokumentation man kanske skulle ha önskat.

Sanbao ingår i det kinesiska automatstationsnätet och inte i det som kallas det nationella stationsnätet. Om det finns någon skillnad mellan stationsnäten vad gäller instrumentering, stationernas placering och så vidare känner jag inte till.

Minnesgoda läsare kanske kommer ihåg att samma frågeställning var uppe i samband med ett nytt kinesiskt köldrekord i januari i år.

Nytt kinesiskt köldrekord

53 grader varmt i Kalifornien

Det tredje området med mycket varmt väder just nu ligger i södra USA. Under söndagen den 16 juli hade Death Valley och närliggande Stovepipe Wells hela 53,3° varmt, eller 128 grader Fahrenheit som de föredrar att uttrycka det.

Death Valley i den kaliforniska öknen är precis som Turfanbäckenet i Kina ett område som ligger under havsytans nivå. Death Valley når 86 meter under havsytans nivå, alltså inte så djupt som Turpanbäckenet i Kina.

Om hettan når nya nivåer de kommande dagarna ber jag att få återkomma.

Sverker Hellström