Nytt kinesiskt köldrekord

Förra veckan bloggade jag om 50-gradig kyla i Mohe i provinsen Heilongjiang i nordostligaste Kina. Under veckoslutet uppmättes ytterligare lite lägre temperaturer vid den stationen. Vid en automatstation i samma område sjönk temperaturen till -53,0°, vilket om det bekräftas är nytt kinesiskt köldrekord.

Bilden visar en karta med stationer i Kina och Mongoliet som haft mycket låga temperaturer i januari 2023.
Låga temperaturer i Kina och Mongoliet den 20-23 januari 2023. Illustration SMHI Förstora Bild

Observationer från stationen Mohe sänds ut internationellt och är därför enkla att följa upp. Under veckoslutet rapporterade stationen mycket låga temperaturer flera nätter i rad.

  • -50,0° den 20 januari
  • -50,6° den 21 januari
  • -50,8° den 22 januari

Stationen Mohe har enligt uppgift det gällande kinesiska köldrekordet på -52,3° den 15 februari 1969. Men enligt kinesiska källor har en automatstation i Jingtao i samma område som Mohe nu uppmätt -53,0°.

Detta skulle alltså innebära nytt kinesiskt köldrekord. Nya nationella köldrekord är en sällsynt vara i dessa tider när nyhetsflödena annars mest handlar om värmerekord.

Ett krux är att det än så länge handlar om källor utanför den kinesiska vädertjänsten (CMA). Det har förekommit varierande uppgifter om statusen hos det kinesiska automatstationsnätet.

En mätning från en automatstation kan vara av minst lika god kvalitet som en traditionell manuell mätning. Men ska man ha någon form av objektivitet i arbetssättet kan man inte välja och vraka genom att plocka in observationer från stationer om det innebär nytt rekord men inte annars.

Bistert kallt även i Mongoliet

Även på andra håll i Centralasien har det varit bistert kallt. Exempelvis i Mongoliet där Gandan Huryee i nordvästra delen av landet rapporterade -49,6° under måndagen den 23 januari.

I februari förra året var det också kallt i Kina och Mongoliet, även om det inte var riktigt så kallt som de senaste dagarna. Kylan förra året sammanföll delvis med de olympiska spelen i Peking.

Sverker Hellström