Meteorologisk sommar i Örebro och Göteborg

På fredag kväll den 24 april kunde vi konstatera att den meteorologiska sommaren lokalt anlänt till Sverige. Två stationer, Örebro och Göteborg, har under de senaste fem dygnen haft en dygnsmedeltemperatur på minst 10,0°. Därmed är villkoret för den meteorologiska sommaren uppfyllt där. 

Kall luft har nu dragit ner över landet varför sommaren inte väntas avancera den närmaste tiden. 

Från början var det drygt 20 stationer som hade chans att få meteorologisk sommar men då kallare luft drog ner över landet under fredagen var det till slut bara två som lyckades få meteorologisk sommar. Detta då varmluften inledningsvis dröjde sig kvar i södra Sverige under fredagen.

Sommaren 2020 anlände den 20 april

Eftersom sommarens ankomstdatum räknas som det första av fem på varandra följande dygn innebär det att årets ankomstdatum blev den 20 april vilket är mycket tidigt. För de stationer som nu fått sommar skall den meteorologiska sommaren normalt sett inte anlända förrän den 10-15 maj.

 
Om meteorologisk sommar i Kunskapsbanken

Årets sommar är således mycket tidig. Under de senaste två åren har sommaren anlänt mycket tidigt. Både 2019 och 2018 anlände sommaren till Sverige redan den 17 samt den 16 april. Det tidigaste ankomstdatumet för den meteorologiska sommaren som vi känner till är den 11 april. Detta inträffade 1989 i bland annat Malmö och Lund.

Sommarens ankomst, genomsnittligt datum 1961-1990.
Sommarens ankomst, genomsnittligt datum 1961-1990.