IPCC har beslutat omfattning för kommande rapporter
Den 24 – 28 februari ägde den 62e sessionen av FN:s klimatpanel IPCC rum i Hangzouh, Kina. Panelen beslutade om vad som ska ingå i arbetsgruppernas bidrag till sjunde utvärderingsrapporten. SMHI har regeringsuppdraget att verka som nationell kontaktpunkt för IPCC och representerar därmed Sverige vid IPCCs beslutsmöten.
Beslutet om omfattningen möjliggör att arbetet med att nominera och välja ut författare kan påbörjas.
– När IPCCs styrande byrå gett klartecken kommer vi att gå ut med en nyhet om att det är dags för experter att anmäla intresse till oss för nominering. Eftersom beslutet om vad som ska ingå är klart kan vi förhoppningsvis påbörja processen under mars, säger AnnaKarin Unger, Sveriges biträdande kontaktperson för IPCC, SMHI.
Flera dialoger under mötet
Utöver omfattningen för arbetsgruppernas bidrag, skulle panelen även ta beslut om tidsplanen för dessa rapporter. Dessutom skulle de besluta om omfattning och tidsplan för en metodrapport om hur länderna ska kunna bokföra negativa utsläpp i form av koldioxidborttagning samt koldioxidavskiljning och lagring eller användning. Panelen skulle också ta fram omfattningen för en rapport om riktlinjer för klimatanpassning.
– Vi lyckades komma överens om omfattning för de tre arbetsgruppernas bidrag samt en rapport om riktlinjer för klimatanpassning. Tidsplanen för arbetsgruppernas bidrag och metodrapportens omfattning kommer tas upp igen nästa gång panelen träffas i oktober 2025, säger Camilla Andersson, Sveriges kontaktperson för IPCC, SMHI.

Vid mötet i Hangzhou representerades Sverige av AnnaKarin Unger (Sveriges biträdande kontaktperson för IPCC, SMHI), Mathias Fridahl (biträdande professor, Linköpings Universitet), Annica Ekman (professor, Stockholms Universitet), Åsa Sjöström (expert klimatanpassning och UNFCCC, SMHI) samt Camilla Andersson (Sveriges kontaktperson för IPCC, SMHI).
Detta är IPCC
IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) är FN:s klimatpanel, som grundades 1988 av FN:s miljöprogram (UNEP) och Världsmeteorologiska organisationen (WMO). Panelens uppdrag är att sammanställa och utvärdera den vetenskapliga kunskapen om klimatförändringen, dess effekter, risker och möjliga åtgärder för klimatanpassning och att begränsa klimatförändringen.
SMHI har regeringsuppdraget att verka som Focal Point (nationell kontaktpunkt) för FN:s klimatpanel IPCC och representerar därmed Sverige vid IPCC:s beslutsmöten. I uppdraget ingår också att nominera svenska experter till IPCC-arbetet samt att föra ut kunskaperna och budskapen från IPCC:s rapporter till breda målgrupper.
Arbetsgruppernas uppdrag
IPCC är uppdelad i tre huvudsakliga arbetsgrupper samt en särskild arbetsgrupp för metodriktlinjer för utsläppsinventering. Arbetsgrupperna tar fram rapporter om det vetenskapliga kunskapsläget om klimatförändringen. Varje grupp fokuserar på olika aspekter av klimatförändringen.
Arbetsgrupp 1: Den naturvetenskapliga grunden – fokuserar på den fysikaliska och naturvetenskapliga aspekterna av klimatförändringen inklusive framtidsscenarier.
Arbetsgrupp 2: Effekter, anpassning och sårbarhet – undersöker konsekvenserna av klimatförändringen för ekosystem, samhällen och ekonomier, och lösningar och åtgärder för anpassning.
Arbetsgrupp 3: Minskning av klimatförändringen – undersöker möjliga lösningar och åtgärder för att begränsa klimatförändringen.