Zeta - ännu en tropisk orkan mot USA

I söndags bildades den tropiska stormen Zeta i nordvästra Karibien. Efter att ha nått land över Yucatanhalvön i Mexiko som en kategori 1-orkan på tisdagen drog Zeta ut över Mexikanska Golfen. Under själva passagen över Yucatanhalvön försvagades Zeta tillfälligt men har sedan dess åter intensifierats. Under onsdag eftermiddag klassades Zeta som en kategori 1-orkan. Enligt amerikanska National Hurricane Center (NHC) väntas Zeta nå land i delstaten Louisiana i natt, svensk tid, sannolikt som en orkan. Hittills i år har fem tropiska orkaner nått land i USA. Zeta kan komma att bli den sjätte. 

Zeta kan skriva historia 

Om Zeta når land som en orkan i USA kan den bli historisk. Enligt orkanspecialisten Philip Klotzbach som twittrat om det är rekordet för antalet orkaner som under en säsong nått land i USA sex vilket inträffat två gånger sedan 1851 och framåt. Första tillfället var anno 1886. Nästan hundra år senare, 1985, var det dags igen. 

Mycket pekar på att Zeta når land i Louisiana för att sedan fortsätta åt nordost över bland annat delstaterna Mississippi och Alabama. Hittills i år har inte mindre än fyra tropiska oväder (Cristobal (storm), Laura (orkan), Marco (storm) och Delta (orkan)) nått land i Louisiana. Rekordet för flest "landfall" under en och samma säsong i Louisiana är just fyra vilket 2020 i skrivande stund delar med 2002. Med Zeta kan 2020 bli ensam rekordinnehavare. 

En annan sak värd att nämna är att om Zeta når land som orkan i USA är det ovanligt sent på säsongen. Enligt Klotzbach får vi gå tillbaka till 1985 för att finna en orkan som nått land i USA senare på året. Då drog orkanen Kate in över södra USA den 21 november. Detta är för övrigt det allra senaste datumet som en tropisk orkan nått land i USA.

Bara en storm kvar för att tangera rekordsäsongen 2005

Nästa namn på listan är Eta. Med en månad kvar av den officiella orkansäsongen finns det således en klar möjlighet att ytterligare minst en tropisk storm kommer att bildas på Atlanten. Under rekordsäsongen 2005 bildades 28 tropiska stormar varav 15 utvecklades till orkaner. Då var sista namnet som användes Zeta. Efter säsongen upptäcktes en subtropisk storm i början av oktober vilket höjde det totala antalet till 28. Därav att namnet Eta inte användes.

I år har så här långt 27 tropiska stormar bildats. För att 2020 skall bli ensam rekordinnehavare krävs att ytterligare en storm, utöver Eta, bildas. Denna kommer i så få namnet Theta.