Vintern väck, sommar nästan överallt samt rekordstor dygnsnederbördsmängd!

Den 6 juni tackade den meteorologiska vintern och Kung Bore för sig och drog vidare till nordligare breddgrader. Detta då Tarfala på 1150 m höjd i Riksgränsfjällen som sista station i Sverige fick meteorologisk vår

Sommar i nästan hela landet nu!

Medan forskarna uppe vid Tarfala kan njuta av den meteorologiska vårens ankomst har större delen av övriga landet nu fått meteorologisk sommar. Detta tack vare för årstiden varmt väder i norra Norrland den senaste veckan. Vid stationerna Markusvinsa, Överkalix-Svartbyn och Övertorneå uppmättes då temperaturer över 25 grader. Samtliga tre stationer är belägna i Norrbotten. Allra varmast var det den 9 i Markusvinsa då temperaturen kom upp i 26,3°. Detta är för övrigt landets hittills högsta temperatur i juni. I Götaland och Svealand har än så länge ingen station orkat upp i 25,0° eller däröver. 

Rekordstor dygnsnederbördsmängd ute vid Skagsudde!

Det gångna dygnet föll det 51,8 mm ute på Skagsudde sydost om Örnsköldsvik i Ångermanland. Detta är den största dygnsnederbördsmängd som observerats där i juni månad. Det tidigare dygnsnederbördsrekordet för juni var 29,0 mm och uppmättes 2005. 

Endast i augusti 1985 (68,5 mm), juli 1997 (63,5 mm) och augusti 2010 (67,6 mm) har det fallit större dygnsmängder vid Skagsudde. Mätserien är dock inte alltför lång utan inleddes 1964. Stationen får ändå ses som rekordvärdig då den har mer än 50 års nederbördsmätningar på nacken.

Sannolikt även nytt månadsrekord vid Skagsudde

Den rekordstora dygnsmängden på 51,8 mm innebär att det så här långt i juni har fallit 76,8 mm ute vid Skagsudde. Med tanke på att vi nu inte ens är halvvägs in i juni och att det ostadiga vädret ser ut att fortsätta förefaller det synnerligen sannolikt att Skagsudde också kommer att få ett nytt regnrekord för juni månad. Det nuvarande rekordet är nämligen "bara" 78,2 mm från den kylslagna junimånaden 1987.

Automatstationen vid Skagsudde en kulen dag i augusti 2005
Automatstationen vid Skagsudde en kulen dag i augusti 2005. Foto SMHI Förstora Bild