Västra Götaland inbäddat i nysnö

Ett mindre lågtryck drog med sitt snöfallsområde in över västra Götaland sent under måndagen den 18 januari. Snöfallet förstärktes sedan under natten. Lågtryckets centrum tog en bana in över Halland. Norr därom var det vind omkring ost, varför temperaturen där höll sig på noll eller någon minusgrad och nederbörden huvudsakligen föll i form av snö.

Väderläget kl 01 den 19 januari 2016.
Väderläget klockan 01 den 19 januari 2016. Förstora Bild

Stora snödjupsökningar

Snöfallet bäddade in Göteborgsområdet, södra Bohuslän, norra Halland och södra Västergötland med 2-3 decimeter nysnö. Av reaktioner vi fått från allmänheten har man upplevt detta som ett av de kraftigare snöfallen på senare år.

Det ligger faktiskt en del i detta. Låt oss titta på lite statistik.

Den största mängden nysnö rapporterades från den nederbördsrika stationen Mollsjönäs nordost om Göteborg. Där ökade snödjupet från 14 till 47 cm, vilket är den största snödjupsökningen på ett dygn sedan stationen startade för tio år sedan.

I Kållered söder om Göteborg ökade snödjupet från 3 till 21 cm, vilket för den stationen är den största snödjupsökningen från en dag till en annan sedan den 13 februari 2005.

Stort vatteninnehåll i snön

Eftersom snön föll vid temperatur nära noll så var det förhållandevis stort vatteninnehåll i snön.

Omräknat till smält form fick Mollsjönäs 45,7 mm, vilket är den största dygnsnederbörden i januari i Götaland sedan den 31 januari 2008. Då fick samma station exakt samma mängd 45,7 mm.

Inne i Göteborg föll i smält form 24,4 mm på tolv timmar. För att vara i januari månad så har det inte fallit så mycket nederbörd där på så kort tid sedan den 11 januari 2006.