Våldsam tropisk orkan mot Taiwan

I måndags, den 6 september, bildades den tropiska stormen Chanthu i västra Stilla havet. Sedan dess har den intensifierats extremt snabbt och klassas nu enligt USA-baseradeJoint Typhoon Warning Center (JTWC) som en kategori 4-orkan efter att tidigare ha varit uppe i kategori 5. Chanthu befinner sig just nu i farvattnen öster om Filippinerna. Den senaste prognosen för Chanthu har skiftat från att missa Taiwan till att nu göra en direktträff framåt lördag svensk tid. Då som en allvarlig kategori 3- eller kategori 4-orkan. Dessutom ligger nordligaste Filippinerna inom den så kallade osäkerhetskonen. Detta innebär att invånarna där sannolikt kan komma att beröras av orkanen även om den håller sig ute till havs. En direktträff kan dock inte uteslutas. 

Prognoserad bana för den tropiska orkanen Chanthu utfärdad den 9 september klockan 11 svensk tid.
Prognoserad bana för den tropiska orkanen Chanthu utfärdad den 9 september klockan 11 svensk tid. Observera att vindangivelsen här ges i knop där 1 knop motsvarar ungefär 0,5 m/s. Källa: Joint Typhoon Warning Center. Förstora Bild

Globalt har hittills fyra kategori 5-orkaner observerats i år. Förutom Chanthu har även Surigae (västra Stilla havet, april), Niran (södra Stilla havet, mars) och Faraji (sydvästra Indiska Oceanen, februari) nått den aktningsvärda kategorin.

Rekordinaktiv augustimånad i västra Stilla havet

Under augusti bildades fyra tropiska stormar i västra Stilla havet. Ingen av de lyckades dock nå upp till orkanstyrka. Att det inte bildas några tropiska orkaner i augusti som normalt är en av de mest aktiva månaderna i västra Stilla havet är extremt ovanligt. Faktum är att detta är första gången det inträffar utifrån data från JTWC och japanska JMA (Japan Meteorological Agency). Statistik över tropiska stormar och orkaner i västra Stilla havet finns från 1945 och framåt.