Vädret vid freden den 7 maj 1945

I dag torsdag är det 75 år sedan andra världskriget avslutades i Europa den 7 maj 1945. Vi har väl alla sett journalfilmer från Kungsgatan i Stockholm med hurrande folkmassor bland konfetti  och serpentiner som kastades ner från kontorsfönstren. Hur var vädret den dagen?

Journalfilmerna och senare filmatiseringar av händelsen tyder på att det var rätt hyggligt väder för årstiden. I alla fall har ingen påstått att händelsen skulle ha utspelats i åska och störtskurar.

Väderjournal för Stockholm maj 1945
Väderjournalen från Stockholms observatorium gällande maj 1945. Illustration SMHI Förstora Bild

Om vi går till våra väderbulletiner från den tiden så bekräftas bilden att det var ganska typiskt svenskt väder för att vara i början av maj månad. Ett lågtrycksområde hade sitt centrum över Baltikum och Finland med nordliga till nordostliga vindar över Sverige.

Dagstemperaturen höll sig i allmänhet mellan 5 och 10 grader i norra delen av landet och 10-15 grader i söder. På en del håll föll lite regn det dygnet men det gav i allmänhet bara några mm.

I Stockholm där scenerna på Kungsgatan utspelade sig var det 10 plusgrader mitt på dagen och mestadels soligt.

Vädret under våren 1945

Våren 1945, den sista krigsvåren, har kanske inte kvarlämnat några djupare spår i vår svenska väderhistoria. Men några saker förtjänar att nämnas.

Efter en ganska snörik vinter kom en för årstiden kraftig värme i slutet av mars. Trots flera tillfällen med mycket höga temperaturer under senare marsmånader, så har en del stationer fortfarande sina värmerekord för mars från just 1945. Det gäller exempelvis Halmstad, Sveg och Östersund/Frösön.

När inföll egentligen freden, den 7 maj eller den 8 maj?

Uppgifterna varierar mellan olika källor. Formellt skedde den tyska kapitulationen den 8 maj (eller natten mot den 9 maj beroende på val av tidszon). Men detta blev känt redan den 7 maj och den krigströtta europeiska befolkningen väntade inte in några formalia för att starta sitt firande.

Befrielsen skedde stegvis den där våren och tidpunkten för minnesceremonierna kan variera något från land till land. Någon universell fred var det heller inte fråga om redan då. I Ostasien fortsatte kriget hela sommaren.

Sverker Hellström