Vad är det för brunt skum i Nissan?

I måndags var det min första dag som vakthavande hydrolog när jag fick ett samtal om ett fenomen som väckt mycket uppmärksamhet i Nissan, vid kajen i centrala Halmstad. Det var en journalist från Hallandsposten som hörde av sig då många förbipasserade var oroliga för att det var ett utsläpp och tillkallat räddningstjänsten.

Brunt skum och tallriksis i Nissan
Bild på skummet lånad av Hallandsposten. Foto Pierre Carlsson

Som tur var kunde jag med hjälp av diskussioner med kollegor konstatera att det brunaktiga skummet och isbrickorna var en kombination av två helt ofarliga saker. Skummet är troligtvis organiskt material som pollen eller humus som kommit upp till ytan i och med höga vattenflöden. Färgen tyder på att det inte är kemikalier som förbipasserande först trott.

De små plättarna är så kallad tallriksis som bildas när isbitar virvlar runt och roterar mot varandra så att de slipas och blir runda. De kan antingen ha bildats högre upp i Nissan, i ett mindre vattendrag eller i en myr, och sedan drivit till platsen där ett rep mellan en boj och land samlat materialet. Men det kan också vara så att isen bildats på plats i ovanpå vattenvirvlar som skapats av repet i vattnet.

Ett mysterium som fick sin förklaring, men jag håller med om att det ser lite skrämmande ut och själv har jag inte sett något liknande!

/Louise Peterson, hydrolog och projektledare på SMHIs forskningsavdelning.