"Uncle Sam” på väg mot västnordväst

Under torsdagen den 23 september bildades säsongens adertonde tropiska storm, namngiven Sam, på Atlanten. Sam, som under fredagen redan hunnit uppgraderas till en kategori 1-orkan, rör sig stadigt på en västnordvästlig bana och väntas i mitten av nästa vecka närma sig ostligaste Karibien. Vid den tidpunkten kan stormen, till följd av för tropiska stormar och orkaner gynnsamma atmosfäriska och oceanografiska förhållanden, då ha utvecklats till en intensiv orkan.

Prognoserad bana för den tropiska orkanen Sam utfärdad den 24/9 klockan 11 svensk tid.
Prognoserad bana för den tropiska orkanen Sam utfärdad den 24/9 klockan 11 svensk tid. Källa: National Hurricane Center.
Bilden visar "Uncle Sam" som är en nationspersonifikation av USA. Vår motsvarighet här i Sverige är "Moder Svea".
Bilden visar "Uncle Sam" som är en nationspersonifikation av USA. Vår motsvarighet här i Sverige är "Moder Svea". Förstora Bild

USA:s nationella orkancenter NHC indikerar att Sam kan komma att nå kategori 4 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan under helgen. Vad som därefter händer är osäkert. Sam följs och övervakas av NHC.

Listan över stormnamn på Atlanten snart slut

Årets orkansäsong på Atlanten har varit aktiv med sju tropiska orkaner och elva tropiska stormar (inklusive Sam). Av de sju orkanerna har Ida hittills varit kraftigast och orsakade stor förödelse då den drog in över södra USA i slutet av augusti. När vi nu snart går in i oktober återstår endast tre namn, Teresa, Victor och Wanda, på den förbestämda namnlistan över stormar på Atlanten. Även om aktiviteten klimatologiskt sett nu avtar kan det fortfarande bildas kraftfulla orkaner både i oktober och november. Sannolikheten får därför ses som hög att listan över stormnamn även i år tar slut. I skrivande stund är det bara säsongen 2020 som fler stormar bildats vid samma tidpunkt som i år. 

Ingen risk för Alpha eller Delta i år

Världsmeteorologiorganisationen WMO beslöt tidigare i år att upphöra med användningen av grekiska alfabetet för namngivning av tropiska stormar på Atlanten och östra Stilla havet efter förra årets rekordartade säsong på Atlanten. Detta innebär att vi slipper namn som Alpha och Delta. Framför allt i USA där man drabbats hårt av både alpha- och deltavarianten av coronaviruset. Istället kommer en så kallad extralista av namn att användas för namngivning. De första namnen på denna lista är Adria, Braylen, Caridad och Deshawn.

Trevlig helg!

//Misha