Tropiska orkanen Nepartak har passerat Taiwan

Den tropiska orkanen Nepartak har passerat Taiwan, där mycket stora regnmängder har fallit det senaste dygnet.

Det har varit en trög start på den tropiska orkansäsongen i västra Stilla havet. Nepartak är årets första namngivna tropiska oväder i det havsområdet, trots att vi redan kommit en vecka in i juli månad.

I Mishas förra inlägg Rekordlång "orkantorka” i Stilla havet brutenförutspåddes att Nepartak skulle kunna beröra Taiwan.

Den verkliga banan var dock något sydligare och gick tvärs över södra Taiwan.

Den tropiska orkanen Nepartaks bana
Den tropiska orkanen Nepartaks bana med prognoserad fortsättning in över Kina. Källa: Joint Typhoon Warning Center Förstora Bild


Den bergiga ön Taiwan kan i vissa väderlägen få kopiösa regnmängder, inte minst i samband med tropiska orkaner.

Man har på Taiwan dessutom ett mycket tätt nät med nederbördsstationer, som ligger on-line på nätet. Så det är ingen svårighet att få tag på nederbördsdata från Taiwan.

Det har också fallit mycket regn den här gången, men vid vissa andra orkanpassager har det varit fråga om ännu större mängder. Hade det varit med svenska mått mätt, så hade dock dygnsmängder på 500 mm varit fullkomligt exceptionella och ställt alla begrepp på ända.

I skrivande stund återstår på Taiwan ännu ett par timmar av dygnet den 8 juli. Hittills under dygnet är de största mängderna:

  1. 524 mm i Liu Shi Dan Shan
  2. 482 mm i Shou Ka
  3. 472 mm i Mu Dan
  4. 458 mm i Shao Jia
  5. 449 mm i Tianxiang