Tropisk cyklon hotar Jemen

En tropisk cyklon, namngiven Chapala, bildades under onsdagen i Arabiska havet. Sedan dess har den vuxit i styrka.

På torsdag förmiddag klassades den som en tropisk storm av det USA-baserade Joint Typhoon Warning Center(JTWC). Dock väntas den växa i styrka under de närmaste tre dygnen för att framåt lördag-söndag utvecklas till en för Arabiska havet mått mätt osedvanligt kraftfull kategori 4 – orkan.

I takt med att Chapala närmar sig Arabiska halvön där luften generellt är mycket torr väntas den försvagas men ändå klassas som en minimal tropisk orkan när den väl drar in över det oroliga Jemen i början av nästa vecka.

Chapalas bana
Prognostiserad bana och intensitet för den tropiska cyklonen Chapala utfärdad klockan 10 svensk tid den 29 oktober. Klicka på bilden för förstoring. Källa: Joint Typhoon Warning Center. Förstora Bild

Intensiva tropiska orkaner är ovanliga i Arabiska havet. Under perioden 1990-2014 har endast fyra orkaner nått kategori 4 eller högre på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan. Allra kraftigast var Gonu som i juni 2007 blev den hittills enda att nå Saffir – Simpsonskalans högsta nivå, kategori 5. Generellt sett är statistik över tropiska cykloner i den här delen av världen tillförlitlig från omkring 1990 och framåt.

Chapala följs och övervakas  av Joint Typhoon Warning Center.

Misha Lundgren