Trippel skyfallsintensitet på Nordkoster i söndags

Vid middagstid söndag den 3 juli 2022 registrerade vår automatiska nederbördsmätare på Nordkoster i Bohuslän 3,4 millimeter regn på en minut. Eftersom vi definierar skyfallsintensitet som minst 1 mm/minut så var det alltså här frågan om tredubbel skyfallsintensitet om man så vill.

Bilden visar en väderkarta gällande klockan 14 den 3 juli 2022.
Väderanalys gällande klockan 14 söndagen den 3 juli 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

Det var kraftigt regn i samband med en kallfront som gav Nordkoster 3,4 mm mellan klockan 12.43 och 12.44. Under tre minuter föll sammanlagt 8,2 mm och på 15 minuter mellan 12.30 och 12.45 föll 13,3 mm. Det var nästan hälften av hela söndagsdygnets nederbörd som var  28,3 mm på Nordkoster.

Nu var inte detta den allra största nederbördsmängden i söndags. För denna svarade Heden i Bohuslän som fick hela 48,9 mm. Därifrån har vi bara en mätning per dygn, så vi vet inte hur mycket som kan ha fallit där under en minut.

Norrköping fick sin beskärda del av skyfall i lördags

Vi är inne i en period med tät trafik av regnområden. När ett annat skurområde passerade i lördags morse så fick bland annat Norrköping också känna på skyfallsliknande regn. Det blev jag själv varse.

Här i Norrköping föll 2,2 mm mellan 4.49 och 4.50 och på två minuter mellan 4.48 och 4.50 föll det 4,3 mm. På tolv timmar natten mot lördag föll totalt 26,6 mm. Det låter kanske inte så mycket jämfört med andra händelser. Men när förhållandevis stora mängder regn faller på mycket kort tid kan effekterna bli nog så kännbara.

Sedan i våras har vi uppgraderat mjukvaran för våra automatiska nederbördsmätare så att vi lagrar nederbördsvärden för varje minut. Vi kommer säkert att på det sättet kunna kartlägga nederbörden mer i detalj och lära oss mer om fenomenen. 

Sverker Hellström