Summering av det mäktiga högtrycket

Det mycket mäktiga högtrycket som styrt vädret i en stor del av Europa den sista tiden har nu tappat lite av sin ursprungliga styrka.

Vi såg på prognoskartorna att lufttrycket skulle kunna bli extremt antingen för att vara så sent i februari, eller för att vara i mars om lufttrycket skulle hålla sig i topp över månadsskiftet.

Inte riktigt fullt så extremt som förväntat

Lufttrycket kulminerade klockan 11 svensk tid den 27 februari med 1055,8 hPa i Haparanda. Det är i och för sig det högsta lufttryck som observerats i Sverige så sent på vintersäsongen som den 27 februari. Men eftersom det svenska marsrekordet (1055,7 hPa i Överkalix-Svartbyn den 1 mars 1971) bara är marginellt lägre, så får det anses ligga inom felmarginalen.
 

Väderläget klockan 13 den 27 februari 2018
Väderläget klockan 13 den 27 februari 2018, nära tidpunkten för lufttryckets kulmen. Illustration SMHI Förstora Bild


Det högsta lufttrycket som registrerades när vi passerat månadsskiftet till mars var 1048,2 hPa i Sveg klockan 00 den 1 mars. Men det räcker med att vi går tillbaka till den 15 mars 2015 för att finna ännu högre lufttryck i mars månad.

Sammanfattningsvis kan vi med idrottsterminologi säga att lufttrycket länge ledde loppet, men föll igenom strax före mållinjen.

Svenska lufttrycksrekord

Sverker Hellström