Subtropisk Ana inleder orkansäsongen 2021 på Atlanten!

Precis som under de senaste sex åren, 2015-2020, inleds orkansäsongen på Atlanten före den officiella starten 1 juni. Under lördag förmiddag bildades den subtropiska stormen Ana ute över Atlanten nordost om Bermuda. Ana väntas varken bli särskilt långlivad eller intensiv men markerar starten på årets orkansäsong. Därtill förlängs rekordsviten av orkansäsonger på Atlanten som börjat före det officiella datumet den 1 juni. De följande namnen på den förbestämda namnlistan är i tur och ordning Bill, Claudette, Danny och Elsa.

Den förbestämda namnlistan för tropiska stormar och orkaner på Atlanten 2021.
Den förbestämda namnlistan för tropiska stormar och orkaner på Atlanten 2021. Källa: NOAA. Förstora Bild

Nytt för i år är att ifall den förbestämda namnlistan på Atlanten och östra Stilla havet tar slut följer en extralista. Tidigare användes det grekiska alfabetet men efter förra årets rekordsäsong beslutade världsmeteorologiorganisationen WMO vid ett möte tidigare i år att upphöra med användningen av de grekiska bokstäverna.

NOAA: sannolikt en aktiv orkansäsong i år

Under torsdagen den 25 maj kom amerikanska NOAA ut med sin prognos för orkansäsongen 2021 på Atlanten. Den initiala prognosen är att även 2021 kommer bjuda på en högre aktivitet än vanligt om än inte i samma klass som förra årets rekordartade säsong. Sannolikt väntas 13-20 tropiska stormar bildas på Atlanten. Av dessa väntas 6-10 når orkanstyrka och 3-5 utvecklas till intensiva orkaner. Utifrån den nya normalperioden 1991-2020 bildas i genomsnitt 14 tropiska stormar på Atlanten av vilka 7 utvecklas till orkaner varav 3 blir intensiva. 

NOAA prognoserar en aktiv orkansäsong för 2021.
NOAA prognoserar en aktiv orkansäsong för 2021. Källa: NOAA. Förstora Bild

Vissa revideringar av rekordsäsongen 2020 

Efter varje säsong genomförs en efteranalys av de tropiska oväder som dragit fram över Atlanten under föregående säsong. USAs nationella orkancenter NHC har nu gått igenom nästan alla de tropiska stormar och orkaner som bildades ifjol. Vissa revideringar har gjorts vilket påverkar statistiken.

  • Iota nedgraderad till kategori 4. Iota var en sällsynt kraftfull novemberorkan som i den preliminära analysen klassades som en kategori 5-orkan vid dess peak. Då NHC i sin efteranalys ändrade den uppskattade maximala medelvinden från 72 m/s till 70 m/s innebar det även att orkanen nedgraderades till kategori 4. Därmed förblir "Kubaorkanen 1932" den enda som nått kategori 5 i november månad. 
  • Orkanen Zeta uppgraderad till kategori 3. I slutet av oktober bildades Zeta i Karibien. Då Zeta rörde sig ut över Mexikanska Golfen intensifierades den och NHC har i efteranalysen bedömt att Zeta nådde kategori 3 precis innan den nådde land i USA den 28 oktober. NHCs uppgradering innebar att Zeta dels är den senaste "major hurricane" (kategori 3-5) som träffat USA. Det tidigare rekordet hölls av Tampa Bay-orkanen 1921 som nådde land i USA den 25 oktober. Utöver detta landade antalet "major hurricanes" under 2020 till slut på 7. Endast en gång tidigare, 2005, har lika många "major hurricanes"  bildats på Atlanten. Statistik över tropiska stormar och orkaner på Atlanten sträcker sig från 1851 och framåt.
  • Gamma uppgraderad till en kategori 1-orkan. I efteranalysen uppgraderades Gamma från en tropisk storm till en orkan av kategori 1. Därmed landade antalet tropiska orkaner för säsongen 2020 på 14. Endast orkansäsongen 2005 har sett fler tropiska orkaner (15) på Atlanten.
  • Marco nådde aldrig land i USA. I den operationella analysen bedömdes den tropiska Marco ha nått land i USA men i efteranalysen visade det sig att så inte var fallet. Därmed reducerades antalet tropiska stormar och orkaner som nådde land i USA från 12 till 11. Detta ändrar dock inte det faktum att de 11 är ett nytt rekord då det tidigare rekordet i antal tropiska stormar/orkaner som nått land i USA var 9 (inträffade 1916).

När detta inlägg nu skrivs återstår två tropiska orkaner, Laura och Eta, att analysera. Både Laura och Eta var ytterst destruktiva. Förutsatt att varken Laura eller Eta uppgraderas till kategori 5 i efteranalysen kommer sviten över antal säsonger som haft minst en kategori 5-orkan att stanna vid fyra.

Trevlig helg!

//Misha