Stora lokala variationer i samband med åskskurar

Varm och ostadig luft har de senaste dagarna täckt landet. På sina håll förekom lokalt kraftiga åskskurar. Åskskurarna uppträder huvudsakligen under sommarmånaderna och kan då ge stora lokala variationer inom små avstånd. Så var fallet under torsdagen då vår observatör i Björkvik i Södermanland uppmätte hela 71,1 mm vilket är en av sommarens största dygnsmängder. Samtidigt föll endast små mängder vid våra mätstationer några mil bort. Exempelvis fick vår automatstation i Kolmården-Strömsfors i Östergötland endast 0,6 mm.

Även i Gullspång i nordligaste Västergötland föll det mycket regn medan grannstationen Gårdsjö inte fick en droppe. Där rådde omvända roller dagen innan med 2,0 mm i Gullspång och 32,7 mm i Gårdsjö. I Kunskapsbanken finns även artikeln "Nyckfulla sommarskurar".

Kraftiga sommarskurar kan ge stora lokala variationer i nederbörden.
Kraftiga sommarskurar kan ge stora lokala variationer i nederbörden. Medan regnet vräkte ner över sörmländska Björkvik föll endast små mängder vid omgivande stationer. Illustration SMHI Förstora Bild

En observatörs berättelse

Observatören i Björkvik är även en av SMHIs meteorologer. Här är hans berättelse:

”Dagen började som vanligt med att jag lämnade dottern på förskolan, det var ganska kyligt när vi skulle åka så hon ville ha vantar på sig. När jag lämnat kollade jag genast på prognosen, för jag visste att det fanns en chans att det skulle bli skurar. Nu hade prognosen uppgraderats och det fanns även risk för åska.

Under förmiddagen jobbade jag som vanligt nu under pandemin hemifrån. Jag sitter i garaget för att vara lite avskild, som tur är finns det AC, men den är inte helt bra installerad. Kondensvattnet samlas upp i en behållare som måste tömmas med jämna mellanrum, vanligtvis räcker det med en gång per dygn, men den här förmiddagen reagerade jag på att behållaren fylldes snabbt och inte långt efter det var den halvfull igen. Så jag beslutade att stänga av och jobba i värmen. Det skulle ju ändå bli svalare sen...

På eftermiddagen hade vi ett planeringsmöte via video, en bit in i mötet märker jag att det börjar regna och efter ett tag kom även åskan.

Vanligtvis går barnen hem från skolan omkring klockan 14, men den här dagen beslutade sig min fru sig för att hämta dem. På de två meter som är mellan bilen och garagedörren hann de bli genomblöta.

Efter ca en timmes möte har det även haglat och jag springer ut för att ta en bild när vi hade en bensträckare. Jag hann inte vara med mer än 30-40 minuter mer efter det förrän det åskade så mycket att jag var tvungen att dra ur all elektrisk utrustning och därmed avsluta mötet.

Det som följde är nog den värsta hagelskuren jag varit med om. Ljudet var öronbedövande när jag gick ut på altanen för att se bättre.

Utöver regn och åska föll det även hagel under torsdagen i Björkvik.
Vänster: Utöver regn och åska föll det även hagel under torsdagen i Björkvik. Höger: skärmklipp från SMHIs karta över radar- och blixt där Björkvik markerats ut. Foto Pehr Meldert Förstora Bild

Åskan var dock inte lika kraftig som stormen för nästan ett år sedan, dock var haglen stora och många och flera stycken kom in genom ventilationen i badrummet. Jag har hört flera grannar som fått sina altantak förstörda, som tur är har vi plåttak och slipper tänka på det.

Det blev översvämning några gator bort, tyvärr är Björkvik byggt i en grop och givetvis blir de som bor längst ner värst drabbade. Ganska få har källare, men några har fått de vattenfyllda.

Räddningstjänsten jobbade till klockan 23 på kvällen med att pumpa bort allt vatten från gatorna och ur folks källare. Idag, fredag, märks inte så mycket faktiskt, nästan inga vattenpölar är kvar, endast mörka fuktmärken där de var igår.

På fredag morgon då jag skulle mäta hur mycket som fallit kunde jag konstatera att nederbördskannan var jävligt tung. Totalt 71,1 mm visade det sig ha fallit vilket är den största mängd som fallit sedan stationen upprättades.”

Stationen Björkvik upprättades i juni 2011 och den tidigare toppnoteringen var 51,7 mm från den 19 augusti 2011.

Under fredagen har en varning om kraftig åska gått ut för södra och östra Götaland. Samtidigt finns en varning för skogsbrand ute. Det finns således utrymme för ännu ett dygn med stora lokala variationer i nederbörden! 

Trevlig helg!!

//Misha